Δεν έχουν ψηφιακό μαστογράφο μεγάλα νοσοκομεία, και θα αποκτήσει το ΠΕΔΥ Καλυβίων…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
διαγνωστικά
Ο κάθε ψηφιακός μαστογράφος κοστίζει 120.000 ευρώ και το κόστος συντήρησης για έκαστο εξ αυτών ανέρχεται σε 23.000 ετησίως! Αλλά χαρακτηριστικό των προβλημάτων οργάνωσης που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι ότι κάποιες δωρεές δώρο από το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" κινδυνεύουν να αχρηστευθούν λόγω στρεβλής κατανομής τους.

Άνθρωποι του κλάδου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εμπειρογνώμονες, επισήμαναν χθες στο 3ο MedTeck ότι στην Ελλάδα βιώνουμε στο θέμα των τεχνολογιών μία εικονική πραγματικότητα… Όπως τονίστηκε 6 ψηφιακοί μαστογράφοι, οι οποίοι αντί να εγκατασταθούν σε μεγάλα νοσοκομεία, ετοιμάζονται να εγκατασταθούν σε Μονάδες ΠΕΔΥ, αναμένεται να μην αξιοποιηθούν λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Όπως είπε μάλιστα ο δρ Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, συντονιστής διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, «όταν σε μεγάλα νοσηλευτήρια της Αττικής, όπως Λαϊκό, Αττικόν, Αραιταίειο, Γενικό Κρατικό ΝΙΜΙΤΣ,  δεν διαθέτουν ψηφιακό μαστογράφο, πως είναι δυνατόν να διαθέτει μονάδα ΠΕΔΥ των Καλυβίων;».

Πάνος Βάρδας

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Καρδιολογίας, Πάνος Βάρδας, πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις σε ζητήματα τεχνολογίας είναι δραματικές… Οι γιατροί θα αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με το artificial intelligence, το οποίο θα διαλύσει σχεδόν τα πάντα στην Ιατρική. Και  η νέα αυτή τακτική, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, εάν είναι συνήγορος, προστάτης ή εχθρός του ιατρικού σώματος.

Ο κ. Βάρδας παρότρυνε τους παρεβρισκόμενους να μελετήσουν το μοντέλο της Τσεχίας και της Πορτογαλίας σε ό,τι αφορά στην Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες είναι πολύ πιο σοβαρές από την Ελλάδα, με την Τσεχία, να έχει υλοποιήσει σημαντικά βήματα.

ΗΤΑ

Τέλος ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας και αναπληρωτής Πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επισκέπτης καθηγητής στην Ιατρική σχολή πανεπιστημίου Αθηνών  Κυριάκος Σουλιώτης αναφερόμενος στο θέμα της Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας, υποστήριξε ότι το πρώτο που πρέπει να αξιολογηθεί, είναι οι ανάγκες του κόσμου, το δημογραφικό κλπ, και στη συνέχεια η Ιατρική Τεχνολογία. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην υγεία, έχουν γίνει στο όνομα των μειοδοτικών διαγωνισμών, τόνισε ο κ. Σουλιώτης!