Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με σημαντικά λάθη που αναστατώνουν την αγορά

farmaka
Εκ νέου λάθη παρατηρούνται στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας με νέες, μειωμένε τιμές που θα ισχύσουν στα φαρμακεία μετά από 45 μέρες, αλλά -όλοι ελπίζουν- και μετά από νέες διορθώσεις...

Τα φαρμακεία έχουν περιθώριο 45 ημερών να διαθέσουν τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους και έχουν προμηθευτεί με τις προηγούμενες τιμές και οι φαρμακαποθήκες και οι συνεταιρισμοί θα έχουν στην διάθεσή τους 20 μέρες.

Το σύστημα επαλήθευσης τιμών πάντως δεν βοήθησε ώστε να διορθωθούν τα προηγούμενα λάθη και όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, οφείλονται στον τρόπο προσδιορισμού της τιμής ενός φαρμάκου μέχρι την απώλεια της πατέντας προστασίας και την κυκλοφορία του πρώτου αντιγράφου του, του πρώτου δηλαδή γενοσήμου για ένα φάρμακο που μέχρι πρόσφατα ήταν μοναδικό πρωτότυπο.

Όταν ένα φάρμακο χάσει την πατέντα του, μειώνεται η τιμή του κατά 50%, ενώ το γενόσημο παίρνει το 65% της μειωμένης τιμής του πρώην πρωτοτύπου φαρμάκου (off patent). Ο λανθασμένος προσδιορισμός της τιμής του off patent οδηγεί και τα γενόσημα σε λανθασμένη τιμή.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναμένεται να καταθέσουν τις ενστάσεις τους επί των νέων τιμών, οι οποίες θα εξεταστούν. Εν τω μεταξύ όμως κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά παλιά, φθηνά φάρμακα.

 

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends