Δέκα τα θύματα από γρίπη το φετινό χειμώνα στην Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η πορεία της γρίπης στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αυξητική και κατά την 6η εβδομάδα του 2018 καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 10 θάνατοι από επιπλοκές εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, ένας από τους οποίους ήταν την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι 9 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κανένας από αυτούς δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Συνολικά, καταγράφηκαν μέχρι στιγμής 43 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 42 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με μόνο 4 από τους ασθενείς αυτούς να είναι εμβολιασμένοι.

Αναγκαίο το εμβόλιο

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζεται για μια ακόμη φορά η μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, καθώς αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

Για φέτος οι επικρατούντες υπότυποι της γρίπης είναι ο Β και ο A (H1N1)pdm09 και κατά την εβδομάδα από 05 έως 11 Φεβρουαρίου 2018, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιλαρά

Χθες εξάλλου πληροφορηθήκαμε ένα ακόμη θάνατο από ιλαρά, τον τρίτο κατά σειρά για τον φετινό χειμώνα και 125 νέα κρούσματα της νόσου.

Το τελευταίο θύμα είναι μια 35χρονη Ελληνίδα κάτοικος Αττικής, που είχε εμβολιαστεί με μία μόνο δόση του εμβολίου όπως μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού ηλικίας 25 έως 44 χρόνων. Η άτυχη 35χρονη εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές και κατέληξε από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Υπενθυμίζεται πως οι άλλοι δύο θάνατοι αφορούν σε άτομα από κοινότητες Ρομά. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.