David Bowie: Τι λέγεται για την ασθένεια που τον “νίκησε”

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
David Bowie
Σήμερα ο παγκόσμιος καλλιτεχνικός (και όχι μόνο) κόσμος έγινε φτωχότερος. Ο διάσημος καλλιτέχνης με το πολυσχιδές ταλέντο, David Bowie πέθανε σε ηλικία 69 ετών νικημένος από τον καρκίνο μετά από μάχη 18 μηνών, όπως έγινε επισήμως γνωστό από τους δικούς του ανθρώπους.

Μέσα από το σοκ της είδησης, ο κόσμος αναζητάει την ακριβή αιτία που κόστισε τη ζωή σε έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο και καλλιτέχνη. Η πληροφορία ότι “ένας καρκίνος” ήταν εκείνος που πήρε τον “Ziggy Stardust” δεν είναι αρκετή για να το αποδεχτεί ο πολύς κόσμος.

Ηπατικά προβλήματα

Σύμφωνα με τα όσα βγαίνουν διστακτικά στα διεθνή ΜΜΕ, ο David Bowie είχε σοβαρά προβλήματα με το συκώτι του εδώ και πολλά χρόνια. Το 2000 είχε υποχρεωθεί να αντικρούσει επισήμως φήμες που τον ήθελαν να έχει καρκίνο στο ήπαρ. Η εκκεντρική του προσωπικότητα και το γεγονός ότι μεγάλωσε και έζησε μέσα σε μία εποχή, που οι καταχρήσεις διαφόρων ουσιών από τους καλλιτέχνες έγιναν από (κοινό) μυστικό, κοινή γνώση, έκαναν τους πάντες να πιστέψουν ότι ο μεγάλος David Bowie είχε λίγα χρόνια ζωής μπροστά του.

Όμως εκείνος φρόντισε να τους διαψεύσει. Πέρασαν 16 χρόνια από εκείνη την περίοδο και τελικά ο Bowie πέθανε πλήρης ημερών και ενώ μόλις πριν λίγο καιρό είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο του άλμπουμ. Εργαζόταν δυναμικά, αν και ήξερε ότι τον είχε χτυπήσει ο καρκίνος από τα μέσα του 2014. Αλλά πώς το κατάφερε αυτό;

Ρυθμός εξέλιξης των ασθενειών στο ήπαρ

Το ήπαρ είναι εκείνο το όργανο που πλήττεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, από τις τροφές που καταναλώνουμε και τις ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα, αφού σκοπός του, επί της ουσίας, είναι να το διυλίζει, να το καθαρίζει.

Ο καρκίνος το ήπατος έχει 5ετές προσδόκιμο ζωής που φτάνει το 15%. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό το χαμηλό ποσοστό επιβίωσης είναι ότι πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του ήπατος έχουν και άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως κίρρωση του ήπατος. Ωστόσο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στο ήπαρ.

Αν ο καρκίνος του ήπατος είναι τοπικός (περιορίζεται σε συγκεκριμένο σημείο στο συκώτι), το ποσοστό επιβίωσης πέντε χρόνων είναι 28%. Εάν ο καρκίνος του ήπατος είναι περιφερειακός (έχει κάνει μετάσταση σε κοντινά όργανα), το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι 7%. Μόλις ο καρκίνος του ήπατος εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα ή ιστούς, ο χρόνος επιβίωσης είναι περίπου δύο χρόνια.

Το ποσοστό επιβίωσης μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τις όποιες διαθέσιμες θεραπείες. Οι καρκίνοι του ήπατος που μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά έχουν βελτιωμένο ρυθμό 5ετούς επιβίωσης που ξεπερνάει το 50%. Όταν, μάλιστα, εντοπίζονται σε πρώιμα στάδια και γίνει αφαίρεση και μεταμόσχευση ήπατος, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μπορεί να φτάσει ακόμα και το 70%.

http://www.medicinenet.com

Δεν είναι όλοι οι καρκίνοι το ίδιο

Ο καρκίνος στο ήπαρ, όπως και οι περισσότεροι αιματολογικοί καρκίνοι, εξελίσσονται πιο αργά από άλλα είδη καρκίνου, αλλά για την περίπτωση του David Bowie, το ακόμα πιο σημαντικό ήταν πως, όποιο και αν ήταν το είδος καρκίνου που εν τέλει τον “νίκησε”, σίγουρα δεν ήταν καρκίνος του λάρυγγα ή του πνεύμονα, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσε να δουλεύει, να ηχογραφεί και να κάνει νέα βίντεο-κλιπ για το τελευταίο του άλμπουμ, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα.

Τέλος, είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με κάποιας μορφής κίρρωση του ήπατος, ζουν αρκετά χρόνια με το πρόβλημά τους, εφόσον το εντοπίσουν σχετικά νωρίς και φυσικά ακολουθήσουν όλες τις ενδεδειγμένες θεραπείες. Υπολογίζεται ότι κάποιος με κίρρωση του ήπατος ζει ακόμα και 15 χρόνια, προτού τα προβλήματα στο συκώτι του γίνουν ανυπέρβλητα. Υπό αυτή την έννοια, λέγεται ότι ενδεχομένως ο καρκίνος του David Bowie συνδέεται με χρόνια προβλήματα στο ήπαρ. Προβλήματα που πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους από το 2000, αλλά “μετεξελίχθηκαν” σε καρκίνο περίπου 15 χρόνια αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά εξακολουθούν να είναι “υποθέσεις εργασίας”. Μόλις ανακοινωθεί επισήμως το είδος καρκίνου που κατέβαλε τον μεγάλο David Bowie, θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα. Μέχρι τότε, θα έχουμε πάντα την μουσική, τα τραγούδια και την αύρα που μας άφησε ως κληρονομιά.

david bowie