Colpo grosso για κρυφή αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα! Νέο χαράτσι για ασθενείς

  • Iatropedia
Άλλο ένα χτύπημα στις τσέπες των ασθενών και μάλιστα ...ύπουλο έρχεται εν μέσω μνημονίου. Πως αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες η συμμετοχή χωρίς να το καταλάβουμε

Από τη μέρα που η κυβέρνηση με την τρόικα αποφάσισαν να τσεκουρώσουν όσο μπορούν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη οι τσέπες των ασθενών χρόνο με το χρόνο επιβαρύνονται. Χωρίς να το καταλάβουμε καν οι αρμόιοι με διάφορα τρικ αυξάνουν τη συμμετοχή.

Καθόλου τυχαίο γεγονός καθώς τα 3 χαμένα δις που εξαφανίστηκαν από το 2009 από τη δαπάνη των φαρμάκων, πρέπει κάποιος να τα πληρώσει. Οι διαδικασίες πολλές και σύνθετες οι οποίες μάλιστα πέρασαν …νύχτα ώστε να μη γίνουν εύκολα αντιληπτές και υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις.

Ωστόσο έστω κι αν τα μέτρα της αύξησης της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων πέρασαν χωρίς… τυμπανοκρουσίες και με πολύ κλασικά τρικ, οι ασθενείς το αντιλήφθηκαν άμεσα στις τσέπες τους.

Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται πια να αγοράζουν τα φάρμακα τους καλύπτοντας 100% το κόστος καθώς είτε αφαιρέθηκαν από τη λίστα με τα αποζημιούμενα είτε πρέπει να πληρώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους για να καλύψουν τη διαφορά από τα πρωτότυπα στα γενόσημα σκευάσματα.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή για τους ασθενείς σε σχέση με το παρελθόν είναι πια διπλάσια στα φάρμακα που έχουν πολύ χαμηλή τιμή αποζημίωσης (ασφαλιστική τιμή) και είναι πρωτότυπα.

Και δεν πρόκειται μόνο για μικρά ποσά των δύο και των τριών ευρώ. Υπάρχουν σκευάσματα που πλέον οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να δώσουν και 30 και 40 και 50 ευρώ παραπάνω από την τσέπη τους.

Σύμφωνα με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) στο τελευταίο, προ ημερών, Δελτίο Τιμών του Υπουργείου Υγείας, εκτός της μείωσης των λιανικών τιμών των φαρμάκων, υπήρξε τεράστια μείωση στη τιμή αναφοράς αυτών.

Η τιμή αναφοράς, είναι ακριβώς αυτή με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν τα φάρμακα. Την διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, καλείται να πληρώσει ο ασφαλισμένος.

“Με αυτόν τον έμμεσο – πλην σαφή τρόπο – σήμερα ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει διπλάσια και πλέον χρήματα για την κάλυψη των φαρμακευτικών του αναγκών” σημειώνεται από τον ΦΣΑ.

Και βέβαια οι φαρμακοποιοί εξηγούν: “Οι ασφαλισμένοι, μη γνωρίζοντες το νέο αυτό «χαράτσι» το οποίο έχει «επιμελώς» αποκρυφτεί από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δυσανασχετούν με τους φαρμακοποιούς θεωρώντας ότι την επιβάρυνση αυτή την επέβαλλαν τα φαρμακεία. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο ώστε να διαπιστώσουν αν πράγματι ο φαρμακοποιός κράτησε τη σωστή συμμετοχή ή όχι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρχισαν τα όργανα: Ξεκινά η διαθεσιμότητα γιατρών του πρώην ΙΚΑ-οδηγών νοσοκομείων! Στον αέρα κλινικές-νοσοκομεία

Στους ιδιώτες γιατρούς οι ασθενείς! Γυρνούν την πλάτη στο ΠΕΔΥ του Άδωνι

Χωρίς εργαστηριακές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ! Ρευστό τέλος

Νεκρώνει την Τετάρτη η Υγεία! Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία-φαρμακεία