Χριστόδουλος Στεφανάδης: Διεθνής διάκριση του καθηγητή καρδιολογίας για το ερευνητικό του έργο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κορυφαίος ερευνητής παγκοσμίως, με τις περισσότερες δημοσιεύσεις πρωτότυπης έρευνας, για την 20ετία 1993-2013 αναδείχθηκε ο Έλληνας καθηγητής καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό (Journal of Clinical and Diagnostic Research 2015;9(1):OC06-9), σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ερευνητικό πεδίο της καρδιολογίας.

Η αναγνώριση λαμβάνει  εξέχουσα διάσταση, καθώς ο Έλληνας ερευνητής δραστηριοποιείται στη χώρα μας, που μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο και την προσπάθειά κάθε ερευνητή. Υπερνικώντας όμως τις αντιξοότητες, τόσο οικονομικές όσο και γραφειοκρατικές, διακρίθηκε μεταξύ συναδέλφων του που προέρχονταν από χώρες οι οποίες διεξάγουν μεγάλο ερευνητικό έργο κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, που σύμφωνα με την ίδια ανάλυση βρίσκεται στη κορυφή της λίστας καθώς σ’ αυτές παρήχθη ο μεγαλύτερος αριθμός ερευνών –με τη Βοστώνη να κατέχει την πρωτιά μεταξύ των πόλεων από τις οποίες προήλθαν οι περισσότερες έρευνες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων- δεν κατάφερε να διακριθεί για τον σπουδαιότερο καρδιολόγο-ερευνητή.

Τέτοιου είδους διακρίσεις αποτελούν την επιτυχή επισφράγιση της συλλογικής προσπάθειας μελών του πανεπιστημίου, που με κύριο κίνητρο τον ενθουσιασμό για την έρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης καταφέρνουν να προβάλουν τα ελληνικά πανεπιστήμια διεθνώς, συχνά με πενιχρά οικονομικά μέσα, που εξασφαλίζονται από ευρωπαϊκά, κυρίως, προγράμματα, αφού τα κονδύλια που διατίθενται για έρευνα από την ελληνική πολιτεία είναι ελάχιστα. Παρόλα αυτά τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, μεταξύ αυτών το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και άλλα ανώτατα ιδρύματα θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο.

Ο καθηγητής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και η ερευνητική του ομάδα απέδειξαν ότι έχοντας στόχο και υπομονή, ακόμα και στους χαλεπούς  καιρούς που διανύουμε και παρά τον ευτελισμό  των αξιών η κατάκτηση της κορυφής είναι εφικτή. Ας αποτελέσουν λαμπρό παράδειγμα για όλους.