Χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών για ΕΣΥ και ΠΕΔΥ ζήτησε επισήμως ο Θάνος Δημόπουλος

  • Iatropedia
Δεν το βάζει κάτω με τίποτα παρότι "μετράει" ακόμα 4 ημέρες ως υπουργός Υγείας ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος... Χθες το απόγευμα ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας απηύθυνε γραπτό αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών με το οποίο ζητά να εγκριθεί η αύξηση του ορίου αγορών των δημόσιων νοσοκομείων και του Πρωτοβάθμιου Συστήματος (ΠΕΔΥ) της χώρας με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στο έγγραφό του ο κ. Δημόπουλος τονίζει ότι ήδη από το 2014, οι συνεχείς μειώσεις των προϋπολογισμών για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων και των μονάδων του ΠΕΔΥ είχαν ως συνέπεια να παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους…

Το πρόβλημα επισημαίνει ότι διογκώθηκε ακόμη περισσότερο κατά το τρέχον έτος, μετά την περαιτέρω μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα ακόμα περισσότεροι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να προμηθεύονται φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να επιστρέφουν στα νοσοκομεία για την εκτέλεση της φαρμακευτικής αγωγής.

Κι αυτό που ζητάει ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, είναι η έγκριση της επαναφοράς του ορίου εφοδιασμού των υγειονομικών μονάδων στο ύψος του 2013, δηλαδή στα 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, για την εξασφάλιση του εφοδιασμού των νοσοκομείων για τον Οκτώβριο, απαιτείται να εγκριθεί άμεσα η αύξηση του ορίου αγορών με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Ο εφοδιασμός των νοσοκομείων και των μονάδων του ΠΕΔΥ για το 2015 έχει προϋπολογιστεί στα 1,5 δισ. ευρώ, όταν κατά το έτος 2014 ήταν 1,6 δισ. ευρώ, το 2013 ήταν 1,8 δισ. ευρώ, το 2012 ανερχόταν σε 2,0 δισ. ευρώ ενώ το 2011 ήταν 2,2 δισ. ευρώ.