Χρειαζόμαστε περισσότερους αιμοδότες για να μην εισάγουμε αίμα από την Ελβετία

  • Iatropedia
Οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα υπολογίζονται σε περίπου 750.000 μονάδες τον χρόνο, καθώς δύο στους 10 νοσηλευόμενους θα χρειαστούν μετάγγιση, την ώρα που κάθε βαριά τραυματίας έχει ανάγκη από 10 έως 40 μονάδες αίματος για να κερδίσει την μάχη με τον θάνατο... Γι΄αυτό το λόγο, η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ήταν τόσο σημαντική ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, να τιμήσει τους αιμοδότες σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής και εκπρόσωποι των υπηρεσιών Αιμοδοσίας των νοσοκομείων της χώρας. Κατά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η βράβευση των αιμοδοτών αποτελεί εκπλήρωση στοιχειώδους χρέους από την πλευρά της Πολιτείας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας χρειάζονται 300.000-330.000 συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες, που θα δίνουν αίμα επί 2-3 φορές ετησίως. Οι τακτικοί αιμοδότες, ωστόσο, αντιστοιχούν μόνο στο 0,65% του πληθυσμού της χώρας μας και για να καλυφθούν οι ανάγκες εισάγεται αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Η αναλογία των εθελοντών αιμοδοτών είναι 50% από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, 40% από τους μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες και τους συγκροτημένους συλλόγους εθελοντικής αιμοδοσίας και 5% από τις ένοπλες δυνάμεις.

«Αν σ' αυτά»,επισήμανε ο κ.Παυλόπουλος, |προστεθεί το ότι ένα τέτοιο αντίδωρο ζωής από την πλευρά σας παρέχεται μέσα στην σημερινή κοινωνική και οικονομική συγκυρία, που έχει φθάσει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, τότε ευχερώς εξηγείται το γιατί η βράβευσή σας, όπως είπα, αποτελεί εκπλήρωση στοιχειώδους χρέους από την πλευρά της Πολιτείας.

Να είσθε βέβαιες και βέβαιοι ότι, διαχρονικώς, παρέχετε σ' όλους μας, ανεξαιρέτως, ένα εμβληματικό παράδειγμα αλτρουισμού και ανθρωπισμού. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για να το αντισταθμίσει, έστω και συμβολικώς. Γι' αυτό περιορίζομαι στην ευχή: Η Θεία Πρόνοια να σας επιδαψιλεύει αυτό που σας αναλογεί και, επέκεινα, αυτό που σας ανήκει».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι «οι εθελοντές αιμοδότες είναι οι πραγματικοί καταλύτες σε μια εποχή που το υπερτροφικό εγώ που κυριαρχεί, επιχειρεί να καταστρέψει κάθε έννοια αλληλεγγύης, να καταστήσει τον άνθρωπο ένα μοναχικό άτομο που να νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και να μη νοιάζεται για το τι συμβαίνει δίπλα του».

Και πρόσθεσε ότι «ανοίγει ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο. Ένα μέτωπο μέσα από το οποίο θα πρέπει να προωθηθούν λειτουργίες που έχουν να κάνουν με τις αξίες του ανθρώπου»…

Η βράβευση των πρωτοπόρων της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην χώρα μας σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών αποκτά εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού ο κορυφαίος Θεσμός της χώρας, επιβραβεύει μια από τις κορυφαίες εκφράσεις της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην προκειμένη περίπτωση την πολύχρονη και ανιδιοτελή προσφορά για τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι μια γιορτή για όλους εκείνους που ευθύνονται για την σωτηρία εκατομμυρίων ασθενών σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας το αίμα τους εθελοντικά και χωρίς ανταλλάγματα», επισήμαναν.

Διαβάστε εδώ τον χαιρετρισμό του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού:

Προς τιμήν του νομπελίστα αυστριακού γιατρού Karl Landsteiner που ανακάλυψε το 1900 τις ομάδες αίματος και αργότερα τον παράγοντα rhesus, εδώ και δώδεκα χρόνια η 14η Ιουνίου (ημέρα γενεθλίων του Landsteiner) έχει καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟ.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Η φετινή εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι αφιερωμένη στους εθελοντές αιμοδότες, με το σύνθημα «Ευχαριστώ που μου σώζεις την ζωή» και επικεντρώνεται σε ιστορίες ανθρώπων, των οποίων οι ζωές σώθηκαν χάρη στην αιμοδοσία.

Η μετάγγιση αίματος δεν σώζει μόνο ζωές. Βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων μέσω παραγώγων αίματος ή χρησιμοποιείται για υποστηρικτική φροντίδα σε σημαντικές επεμβάσεις (καρδιαγγειακή χειρουργική, επεμβάσεις μεταμόσχευσης, μαζικά τραύματα κ.α.), ακόμα και σε θεραπείες για αιματολογικές κακοήθειες. Η επαρκής παροχή ασφαλούς αίματος και η αύξηση των ποσοστών άμεσης και ασφαλούς θεραπείας των ασθενών, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το 2009 η Διακήρυξη της Μελβούρνης κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση έτσι ώστε το 2020 όλες οι προμήθειες αίματος να βασίζονται αποκλειστικά στην εθελοντική αιμοδοσία. Ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί σε 60 αναπτυγμένες χώρες.

Μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι η στήριξη και η αναβάθμιση των Τμημάτων Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια, η διαχείριση και ο έλεγχος- σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή standards- αυτού του πολύτιμου αγαθού για την ανθρώπινη ζωή, του αίματος.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα λοιπόν, απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Συλλόγους Αιμοδοτών και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Αιμοδοτών για τη συνεισφορά τους στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στην ανάδειξη της εθελοντικής αιμοδοσίας η οποία αποτελεί μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς ιδιαιτέρα σημαντικής, ειδικά αυτή την περίοδο. Ευχαριστούμε όλους τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες για το μεγάλο δώρο ζωής που προσφέρουν στο συνάνθρωπο, για τον αλτρουισμό που επιδεικνύουν δίνοντας από το χρόνο τους μόνο 10 λεπτά τα οποία είναι όμως αρκετά για να σώσουν ζωές και να ωφελήσουν πολλούς ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη. Τέλος, τους ευχαριστούμε για τη στάση τους που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλο το κοινωνικό σύνολο.