Χρεώνουν ακόμη τους τοκετούς στα δημόσια νοσοκομεία

  • Iatropedia
Μετά το σάλο που προκλήθηκε με το "κούρεμα" του επιδόματος τοκετού το οποίο θα δίδεται πλέον μόνο επιλεκτικά και σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι οι γυναίκες που θα γεννούν δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί αποκαλύπτουν ότι τα νοσοκομεία συνεχίζουν να ζητούν χρήματα για νοσήλια από τις γυναίκες που γέννησαν.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο υπουργός υγείας διαβεβαίωνε ότι

«…σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται από τις ασφαλισμένες μητέρες η ανάμιξη στην όλη διαδικασία και η καταβολή νοσηλίου προς το νοσοκομείο».

Όπως τονίζει όμως ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας «παρότι έχουν παρέλθει δύο εβδομάδες από την έκδοση του παραπάνω Δελτίου Τύπου, τα Γραφεία Νοσηλίων σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας συνεχίζουν να απαιτούν νοσήλια από τις γυναίκες που γέννησαν, διότι ο υπουργός Υγείας παρέλειψε να στείλει στα Νοσοκομεία σχετικό έγγραφο».

Η σύγχυση αυτή που έχει προκληθεί έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα στις νέες γυναίκες που γεννούν καθώς λίγες ώρες μετά την ταλαιπωρία της γέννας είναι υποχρεωμένες να τα «βάζουν» και με τον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό προκειμένου να μην πληρώσουν σε εποχή τρόικας και μνημονίου.

Όπως συμπληρώνει ο κ.Βαρνάβας: «Θεωρούμε πως η κατάργηση του βοηθήματος τοκετού καθώς και οι συγκεκριμένες επικοινωνιακές μεθοδεύσεις στα νοσήλια, προκαλούν τεράστια προβλήματα στις επίτοκες γυναίκες και προβληματίζουν τα νέα ζευγάρια εάν θα πρέπει να τεκνοποιούν στην εποχή του Μνημονίου.

Καλούμε τον κ. Λοβέρδο να αποστείλει άμεσα σχετική εγκύκλιο στα Νοσοκομεία ώστε να μην απαιτούν νοσήλιο μετά τον τοκετό και ταυτόχρονα να επαναφέρει το βοήθημα τοκετού που κατάργησε».