«Χουνέρι» ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ ως αντίμετρο για το υπέρογκο clawback

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πλατφόρμα εγκαινιάζει αύριο ο ΙΣΑ στην οποία θα υπάρχει ένα νομικό κείμενο - κόλαφος για τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο καλούνται να προσυπογράψουν ονομαστικά τα μέλη του. Το clawback είναι η αιτία. Όταν υπάρξει η σχετική πλειοψηφία στις υπογραφές της πλατφόρμας, τότε ο κάθε ιδιώτης γιατρός, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα εξετάζει δωρεάν ανασφάλιστους και ασθενείς στο όριο της φτώχειας, αλλά θα ζητάει ένα κλιμακούμενο αντίτιμο από τους υπόλοιπους... Κι μετά ο ασφαλισμένος θα διεκδικεί τα χρήματά του από το ταμείο κατευθείαν.

Αυτή είναι η αντίδραση των γιατρών της Αθήνας στην καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων τους, στο τεράστιο clawback αλλά και στην ουσιαστική άρνηση του Οργανισμού και του υπουργείου να τους παράσχει συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο ΙΣΑ στα γραφεία του και στην οποία συμμετείχαν πρόεδροι Ομοσπονδιών γιατρών από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να διώξει τους γιατρούς από την Ελλάδα… Γιατί αν επιβιώσουν με αυτές τις συνθήκες δεν είναι εφικτό!

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, «ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν φταίει για την καθυστέρηση των πληρωμών, το υψηλό clawback και τα άλλα δεινά των γιατρών καθώς «είναι ευνουχισμένος και δεν διοικεί πρακτικά ο ίδιος αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας». Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, αφού εξήγησε τα της πλατφόρμας, είπε ότι «ήδη ξεκίνησαν οι μεγάλες εξαγορές από ξένα συμφέροντα και το ξεπούλημα των μεγάλων κέντρων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας που θα υπαλληλοποιήσουν τους Έλληνες γιατρούς». Και κατέληξε ο κ. Πατούλης ότι το πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ είναι ότι αντί να εξορθολογίσει τις δαπάνες, δεν πληρώνει τους παρόχους και δεν παρέχει περίθαλψη στους ασφαλισμένους».

Εργαστηριακοί

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας που εκπροσωπεί ιδιώτες βιοπαθολόγους, ακτινολόγους και πυρηνικούς γιατρούς, «δεν υπάρχει ακόμα ούτε κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων ούτε αναπροσαρμογή των τιμών από το 1991. Ο ΕΟΠΥΥ έχει 9 εκατ. ασφαλισμένους και αν το 1/3 χρησιμοποιήσει ετησίως μία παροχή, τότε ο κλειστός ετήσιος προϋπολογισμός των 360 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στα 3 εκατ. μόλις για 120 ευρώ στον καθένα.

Ο κ. Βουγιούκας, πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ είπε ότι το clawback είναι το ληστρικό και ανήθικο μέτρο καθώς αναγκάζει γιατρούς που έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους και τα υλικά που χρειάζονται για την άσκηση της Ιατρικής (δηλαδή τους εργαστηριακούς) να πληρώνουν κι άλλα χρήματα για την εξέταση των ασθενών ενώ ταυτόχρονα με τους συμψηφισμούς που επιβλήθηκαν από πέρσι, αφαιρούνται κι άλλα χρήματα από το πορτοφόλι τους…

Στην εκδήλωση μίλησαν:

Γ. Πατούλη πρόεδρο ΙΣΑ, Ε. Μπιλιράκη αντιπρόεδρο ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκο ταμία ΙΣΑ, Π. Ψυχάρη, Σ. Προβατά μέλη ΔΣ ΙΣΑ , Θ. Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδ. Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) και πρόεδρο Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών, Γιώργο Βουγιούκα, πρόεδρο Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ). Επίσης παρέστησαν οι κ.κ. Τηλέμαχος Ανθόπουλος, πρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων, Νικόλαος Φραγκάκης, Μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων, Νικόλαος Σταμούλης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

IMG_8472

IMG_8473