Χωρίς τέλος οι μειώσεις στον προϋπολογισμό για την Υγεία

  • Iatropedia
Μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ θα είναι το 2018 η επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων ενώ και οι οι δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας θα είναι μειωμένες κατά 160 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Ο μόνος που φαίνεται να βγαίνει …αλώβητος είναι ο ΕΟΠΥΥ που με τις νέες εισφορές εμφανίζεται με αυξημένα έσοδα.

Πάντως, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, δίνει ένα ακόμα «χτύπημα» στο ΕΣΥ καθώς μειώνει την επιχορήγηση των νοσοκομείων την ώρα που όλοι παραδέχονται ότι αυξάνοντα τα έξοδά τους! Κάπως έτσι, ένα εμφανίζεται ένα έλλειμμα περίπου 97 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε πλεόνασμα 106 εκατ. ευρώ, με την εκκαθάριση ποσού από απλήρωτες υποχρεώσεις με την βοήθεια των clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Τα 2017, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών για υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων (clawback). Φέτος και το 2018 η εφαρμογή του clawback παίρνει την υπέρβαση του προϋπολογισμού από τις φαρμακευτικές εταιρίες και δημιουργεί πλεόνασμα στο ΕΣΥ! Και με τον τρόπο αυτό σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Για τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 444 εκατ. ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 67 εκατ. από τον αρχικό στόχο. Και η ευχάριστη αυτή εξέλιξη οφείλεται στην αύξηση των εισφορών περίθαλψης που συνέβη μέσα στο 2017.

 

Με τον τρόπο αυτό, ενώ η δαπάνη για φάρμακα και οι παροχές ασθένειας εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με το 2016,  θα τηρηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός 2018 – 2021 στα 2,003 δισ. ευρώ για το φάρμακο και στο 1,525 δισεκατομμύριο για τις παροχές ασθένειας.

Όσο για τα περίφημα ληξιπρόθεσμα, προβλέπεται η ενίσχυση των προϋπολογισμών ώστε να γίνει η πολυπόθητη εκκαθάριση. Μάλιστα ως το τέλος του 2016, τα νοσοκομεία είχαν πληρώσει 1,035 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ποσό που ήταν μόλις 106 εκατομμύρια έως τον περασμένο Ιούλιο. Το ποσό που οφείλεται προς τρίτους από τις δημόσιες δομές του ΕΣΥ έφτασε τα 550 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι.