Χωρίς γιατρούς αύριο τα νοσοκομεία! Απεργίες και επισχέσεις στο ΕΣΥ

  • Iatropedia
Συλλαλητήρια, απεργίες, επισχέσεις... Είναι μόνο ένα δείγμα του νέου κύκλου κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει οι νοσοκομειακοί γιατροί απαντώντας έτσι στην απόφαση της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας να μειώσει τα ειδικά μισθολόγια αλλά και να περικόψει κι άλλο τα κονδύλια της υγείας. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Διαβάστε τι απεργίες έχουν προγραμματισθεί.

Μετά τα φάρμακα και τους ιδιώτες γιατρούς οι ασθενείς θα στερηθούν και τα νοσοκομεία καθώς η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργίες, αντιδρώντας στην περικοπή των αποδοχών του κλάδου. Κινητοποιήσεις ξεκινούν και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ).

Ειδικότερα οι γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου οπότε και τα νοσοκομεία θα παγώσουν και θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Επίσης από τις 17 Σεπτεμβρίου θα γίνει πανελλαδική επίσχεση εργασίας ενώ στις 6 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί Πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Αύριο μάλιστα θα κάνουν κοινό συλλαλητήριο με τους καθηγητές και τους δασκάλους στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, θεωρώντας πως τα κοινά προβλήματα υγείας-παιδείας επιβάλλουν τη συμπόρευση για τη σωτηρία κρίσιμων δημόσιων αγαθών.

«Στο συλλαλητήριο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες της Αττικής, ενώνοντας τη φωνή και την οργή τους με τους λειτουργούς της υγείας και παιδείας.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να απεργήσουν καθολικά και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο» σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Αυτό που οδήγησε τον κλάδο στην έκρηξη ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τα μισθολόγιά τους περαιτέρω ακόμη και κατά 18% μεσοσταθμικά.

Τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο που έχει ήδη υποστεί κούρεμα 40%; Ότι θα απολέσει τεράστια ποσά που θα κινούνται κοντά στα 500 ευρώ χωρίς να υπολογίσει κανείς και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που θα κοπούν από του χρόνου. Άλλωστε η τρόικα στις συναντήσεις της με τον Γιάννη Στουρνάρα επιμένει πως θα πρέπει να …εξαφανισθούν επιδόματα και δώρα.

Στο μεταξύ σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σύμφωνα με τις αποφάσεις τους:

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Αττική έξω από το Υπουργείο Υγείας και στη περιφέρεια στις κατά τόπους Υγειονομικές περιφέρειες.

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου θα γίνει Πανελλαδική Στάση Εργασίας και Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας

Οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν επίσης στην Πανελλαδική Απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με την κατάθεση των μέτρων των 15 δις.

Στο ενδιάμεσο οι εργαζόμενοι θα συνεδριάζουν για να εξειδικεύσουν περαιτέρω τον αγώνα τους.