Χημική ουσία από τσουκνίδες και μυρμήγκια στην μάχη κατά του καρκίνου

  • Iatropedia
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προσθήκη μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στο μυρμηκικό οξύ και στις τσουκνίδες μπορεί να κάνει τα αντικαρκινικά φάρμακα που περιέχουν σύμπλοκα μετάλλων έως και 50 φορές πιο δραστικά κατά των καρκινικών κυττάρων!

Συνδυάζοντας την συγκεκριμένη ουσία με φάρμακο που περιείχε ρουθήνιο, το σκεύασμα, γνωστό ως JS07, στην κυριολεξία… «έσβυσε» τα καρκινικά κύτταρα διακόπτοντας τον μηχανισμό παραγωγής ενεργείας που τα κρατούσε ζωντανά. Μάλιστα όπως διεπίστωσαν οι επιστήμονες, το μυρμηκικό νάτριο –ένα φυσικό άλας που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων (Ε-237) σε φρουτοχυμούς και λαχανικά– έκανε το αντικαρκινικό «κοκτέιλ» πολύ πιο αποτελεσματικό.

Το Ε-237 προέρχεται από το μυρμηκικό οξύ (μεθανολικό νάτριο) και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διουρητικό. Γνωστή από τον Μεσαίωνα για την ευεργετική της επίδραση σε παθήσεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού, σε πόνους και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εαρινής αλλεργία λόγω της γύρης αλλά και από τα δήγματα εντόμων είναι και η τσουκνίδα, η οποία περιέχει επίσης την συγκεκριμένη ουσία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σχετικής μελέτης, Δρ. Πήτερ Σάντλερ, η ενίσχυση της δραστικότητας του αντικαρκινικού φαρμάκου σημαίνει ότι θα απαιτούνται μικρότερες δόσεις για την στοχοποίηση των καρκινικών κυττάρων, κάτι που παράλληλα θα έχει αποτέλεσμα τον περιορισμό των παρενεργειών και την τοξικότητά τους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουώρικ (Warwick) πιστεύουν ότι η ενισχυμένη ιδιότητα του φαρμάκου θα αποβεί ιδιαιτέρως χρήσιμη εναντίον των κυττάρων του καρκίνου των ωοθηκών καθώς σχεδόν οι μισές περιπτώσεις αφορούν γυναίκες άνω των 63 ετών που είναι πιο ευάλωτες στις παρενέργειες απ’ ότι νεότερες και υγιέστερες ασθενείς.