Χιλιάδες γιατροί δεν συνταγογραφούν σήμερα- Έκλεισε το σύστημα για όσους δεν πήραν κλειδάριθμο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΠΙΣ
Σοκ σήμερα για χιλιάδες γιατρούς για τους οποίους "κλείδωσε" το σύστημα συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής παραπομπής σε εξετάσεις επειδή δεν έχουν πάρει κλειδάριθμο από την Εφορία και δεν έκαναν επανεγραφή τους στο σύστημα μέσω αυτού.

Διαβάστε την επιστολή που απέστειλε ο ΙΣΑ στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωήριο Μπερσίμη:

Θέμα: Ζητούμε την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου σας με θέμα την παροχή οδηγιών για συνταγογράφηση

Κύριε Πρόεδρε,
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ευθύς εξαρχής ζήτησε την τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. ΔΒ4Γ/12768/11.9.2017 εγκυκλίου σας, η οποία φαίνεται να παραγνωρίζει τη φύση του ιατρικού λειτουργήματος, τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή, την ευθύνη του ιατρού, αλλά και όποιου επιχειρεί να τροποποιήσει την προταθείσα εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή, αλλά και τη σαφή επί του θέματος θέση του ΣτΕ. (πρβλ. σχετ. 3802/14 Ολομ. ΣτΕ -σκ 18).

Με το εύσχημο πρόσχημα της «Παροχής Οδηγιών» φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ να επιχειρεί εκ νέου να φέρει μεγάλη αναστάτωση στο χώρος της υγείας.

Όμοιες αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλους φορείς που επίσης ζήτησαν η εγκύκλιός σας αυτή να αποσυρθεί. Επανειλημμένα ζητήσαμε συνάντηση. Σεις κωφεύετε.

Για ύστατη φορά σας καλούμε να ενεργήσετε με βάση την αρχή της νομιμότητας, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος των ιατρών μελών μας που με αυταπάρνηση παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες της χώρας, ασθενείς τους και ασφαλισμένους σας.

Και τούτο, στα πλαίσια της συνταγματικής σας υποχρέωσης να εφαρμόζετε τις αποφάσεις του ΣτΕ και κυρίως να παρέχετε στους πολίτες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, χωρίς το κριτήριο της οργανώσεως του συστήματος φαρμακευτικής περιθάλψεως και συνταγογραφήσεως ή η επίτευξη οικονομικού στόχου να δικαιολογεί οποιαδήποτε εκ μέρους σας παρέκκλιση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ           ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Διαβάστε το έγγραφο που απέστειλε σήμερα στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήριο Μπερσίμη, ο ΠΙΣ:
Σχετικά με το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΒ3/οικ. 41491/10.10.2017 με θέμα: «Υπενθύμιση εγγράφου μας».

Με το ανωτέρω έγγραφό σας, ο ΕΟΠΥΥ υπενθύμισε ανακοίνωσή του με ημερομηνία 23.5.2016 αναφορικά με την υποχρέωση όλων των ιατρών για εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μπορούν να εκδίδουν συνταγές, παραπεμπτικά και ιατρικές γνωματεύσεις.

Επειδή όπως πληροφορηθήκαμε άρχισε η εφαρμογή αιφνιδιαστικά και υπάρχουν σε εκκρεμότητα γνωματεύσεις, παραπεμπτικά και συνταγές, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούν από τους παρόχους, παρακαλούμε για ολιγοήμερη αναβολή εφαρμογής της ανακοίνωσής σας (τουλάχιστον έως τις 20.10.2017), προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα με τη περίθαλψη των ασθενών και τους παρόχους υγείας.

Επίσης ζητούμε παραπεμπτικά τα οποία έχουν εκτελεστεί, να είναι δυνατή η αποπληρωμή τους.

Για τον Π.Ι.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Μιχαήλ Π. Βλασταράκος Δημήτριος Γ. Βαρνάβας

Κοινοποίηση: Ιατρικούς Συλλόγους

ΑΙΤΗΜΑ-ΠΡΟΣ-ΥΠΕ-ΓΙΑ-ΕΓΓΡΑΦΗ-ΙΑΤΡΩΝ-10-10-2017