Χασμουρητό….μια παρεξηγημένη συνήθεια

  • Iatropedia
...ευεργετική όμως για την υγεία μας!

Έχει συμβεί σε όλους μας, στο γραφείο, σε συζητήσεις με φίλους, σε επαγγελματικά ραντεβού, στις πιο ακατάλληλες στιγμές γενικότερα όπου μας έχει έρθει η ανάγκη ενός (ή και παραπάνω) χασμουρητού. Αν αφαιρέσουμε το συναίσθημα της αμηχανίας που προκαλείται, νέες μελέτες που μας έρχονται από το Πανεπιστήμιο Princenton έδειξαν ότι το χασμουρητό είναι μια υγιής αντίδραση για τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το χασμουρητό ‘δροσίζει’ και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου και μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο δροσεροί, ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.

Παρατηρήθηκε δε ότι η συχνότητα του χασμουρητού ποικίλει ανάλογα με την εποχή και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να χασμουριούνται όταν η υπαίθρια θερμοκρασία ξεπερνά τη θερμοκρασία του σώματος.

Οι εφαρμογές αυτής της έρευνας είναι πολύ ενδιαφέρουσες όχι μόνο όσον αφορά σε βασικές γνώσεις φυσιολογίας, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η επιληψία, οι οποίες συνοδεύονται από συχνά χασμουρητά και δυσλειτουργίες της σωματικής θερμοκρασίας. Τα αποτελέσματα αυτά στηρίζουν την άποψη ότι το υπερβολικό χασμουρητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο για τον εντοπισμό περιπτώσεων με μειωμένη ‘θερμορύθμιση’.

Αν και θεωρείται ένα σημάδι της πλήξης ή κόπωσης, το χασμουρητό σηματοδοτεί την ανάγκη του σώματος μας να ‘δροσιστεί’.

Δείτε επίσης:

Έχεις πονοκέφαλο; Γιατί;

Ροχαλητό: Κινδυνεύουμε από αυτό;

Αλκοόλ: Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση του;

Σκοτώνει η υπερβολική κατανάλωση νερού;

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο υγιείς από τους άνδρες;

Γιατί χασμουριόμαστε αλήθεια;