Χάος στα δημόσια νοσοκομεία- Ότι είναι να γίνει ας γίνει γρήγορα!

  • Iatropedia
"Είμαστε υποχρεωμένοι να ακυρώσουμε όλα τα προγραμματισμένα εδώ και καιρό ραντεβού στο Τακτικό Νευρολογικό Ιατρείο και στο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο για τον Οκτώβριο και Νοέμβριο και μέχρι νεοτέρας..", Αυτό ανακοίνωσε γραπτώς ο ο διευθυντής ΕΣΥ του Νοσοκομείου Ξάνθης, Δημήτριος Νικηφορίδης ενημερώνοντας τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία. Την ίδια ώρα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Κέρκυρας που δοκιμάζεται επίσης από την υποστελέχωση ακι τις ελλείψεις, είχαν συνάντηση εφ΄όλης της ύλης με τον διοικητή της αρμόδιας 6ης ΥΠΕ και πήραν πολλές...υποσχέσεις!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Υποσχέσεις για ανάκαμψη, υποσχέσεις για άμεσες προσλήψεις, υποσχέσεις για επικουρικούς γιατρούς και νέους ειδικευόμενους αλλά αν δεν φτάσουν σύντομα όλοι αυτοί στα νοσοκομεία της περιφέρειας, το σύστημα θα καταρρεύσει. Ο κ. Ξανθός πρέπει να το γνωρίζει αυτό καθώς είναι έμπειρος νοσοκομειακός γιατρός και συνδικαλιστής επί σειρά ετών…

Πάντως, από όλη την Ελλάδα φτάνουν μηνύματα πλήρους ανέχεις στα νοσοκομεία, μηνύματα για προγράμματα εφημεριών που δεν «βγαίνουν», για γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα όρια της αντοχής.

Η ενημέρωση που απέστειλαν οι γιατροί της Κέκρυρας σχετικά με τη συνάντηση παρατίθεται παρακάτω:

Στη συνάντηση με τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ εκτός από τα μέλη του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ, μετά από ανοιχτή πρόσκληση παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Παυλίδης και η πρόεδρος του ΙΣ Κέρκυρας κ.Γονίδη.

Όσον αφορά τη Παιδιατρική κλινική, επισημάνθηκαν στη διοίκηση τα προβλήματα που προκαλούν οι συχνές διακομιδές και η μη χερσαία διασύνδεση με τις συχνές διακομιδές νεογνών με δεδομένη τη μη λειτουργία της νεογνολογικής μονάδας και αυξάνει το φόρτο εργασίας. Αναφέρθηκε το έργο της κλινικής (σε αριθμούς) που παράγει η κλινική καθώς και ο μεγάλος αριθμός, καθώς και το γεγονός της ευαισθητοποίησης-κινητοποίησης του

κόσμου στη συγκέντρωση του νοσοκομείου την Κυριακή.

Μετά και την τεράστια κινητοποίηση των Κερκυραίων την προηγούμενη Κυριακή για τη στήριξη της κλινικής και του νοσοκομείου μας, στη συνάντηση υπήρξε εξαρχής δέσμευση από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ για την πρόσληψη πέραν του επικουρικού παιδιάτρου και νευρολόγου (θέσεις οι οποίες ήταν προαποφασισμένες εδώ και καιρό και για τις οποίες αναφέρθηκε ότι η διαδικασία έχει ήδη προχωρήσει), για την πρόσληψη ενός επιπλέον

παιδιάτρου μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, ούτως ώστε ο αριθμός των Παιδιάτρων να αυξηθεί σε 4 και η λειτουργεί να μπορέσει να λειτουργήσει τουλάχιστον με ασφάλεια.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε ότι στις προθέσεις της 6ης ΥΠΕ είναι με το συμπληρωματικό κονδύλι προϋπολογισμού που θα δοθεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, να προκηρυχθεί θέση επικουρικού παιδιάτρου και για το ΠΕΔΥ της πόλης της Κέρκυρας.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ΜΤΝ και ότι παρά την προκήρυξη προ 6μηνου της θέσεις επικουρικού, δεν είχε βρεθεί ενδιαφερόμενος. Μας απαντήθηκε ότι μέσω του νέου τρόπου επιλογής επικουρικών ιατρών (ανά ΥΠΕ), υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ότι θα βρεθεί κάποιος από τη λίστα της 6ης ΥΠΕ να τοποθετηθεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας.

Το επόμενο θέμα που τέθηκε ήταν το τι θα γίνει με τις συμβάσεις των επικουρικών ιατρών που η θητεία τους λήγει στις 31/12 και χωρίς αυτούς το νοσοκομείο μας θα καταρρεύσει. Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι προκρίνεται επί του παρόντος η παράταση των υπαρχόντων συμβάσεων πανελλαδικά, ακριβώς ώστε να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση το κάθε νοσοκομείο υπάρχει πρόθεση να διατηρήσει τις

υπάρχουσες θέσεις επικουρικών ιατρών είτε με παράταση των υπαρχόντων, είτε με νέες προκηρύξεις.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της στελέχωσης του τμήματος επειγόντων του νοσοκομείου και έγιναν προτάσεις για τη λειτουργία του τμήματος με ειδικευμένους ιατρούς τόσο στο χειρουργικό, όσο και στον παθολογικό τομέα, ταυτόχρονα με την παρουσία ειδικευμένων στις κλινικές και τρόποι λύσης του προβλήματος, ώστε να σταματήσει η κατάσταση να υπάρχουν στα επείγοντα ειδικευόμενοι που και αυτοί σπανίζουν το τελευταίο διάστημα. Δόθηκαν διάφορες λύσεις εκατέρωθεν για την επαρκή στελέχωση με την παρουσία

εξειδικευμένων ιατρών και στα 2 τμήματα που θα εξετασθούν.

Υπήρξε επίσης η πρόταση από πλευράς ΕΓΕΣΥ να προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση από πλευράς του ΥΥΚΑ, ούτως ώστε οι θέσεις ειδικευομένων που παραμένουν κενές λόγω της φυγής των νέων γιατρών/ ειδικευομένων στο εξωτερικό, να μετατρέπονται έστω προσωρινά (ή έστω κάποιες από αυτές) σε θέσεις επικουρικών γιατρών, δεδομένου ότι το κράτος εξοικονομεί ήδη τεράστια ποσά από τις μισθοδοσίες που δεν δίνονται. Κάτι τέτοιο θα λύσει αρκετά από τα προβλήματα στελέχωσης σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία, όπως το

δικό μας. Στο αίτημα υπήρξε ανταπόκριση για την εξέταση του και προβληματισμός όσον αφορά τα νομικά ζητήματα που θα προκύψουν, αλλά υπήρξε δέσμευση για μεταφορά του στον αρμόδιο υπουργό. Για τις κενές θέσεις ειδικευομένων και τα κενά, ζητήθηκε εάν είναι δυνατή η μετακίνηση ανειδίκευτων γιατρών που έχουν θέσεις αγροτικού ιατρού, για την έστω πρόσκαιρη κάλυψη των κενών εφόσον υπάρχει δυνατότητα από τα ΚΥ.

Έγινε πρόταση για μεταφορά του ειδικευμένου γιατρού στη παθολογική ανατομική από το ΠΙ

μαγουλάδων στο νοσοκομείο, που έχει χρόνια να δει αυτή την ειδικότητα πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε εταιρίες ταχυμεταφοράς για τη μεταφορά δειγματων και υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Ζητήθηκε επιτακτικά από την ΕΓΕΣΥΚ η λειτουργία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) της πόλης σε ευρύ ωράριο έως τις 10 το βράδυ, ώστε να καλύπτεται η πόλη της Κέρκυρας για τα έκτακτα περιστατικά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Για αυτό το λόγο, έγινε ανάλυση για τις λύσεις που μπορεί να δωθούν σε αυτό το στόχο με την άμεση μετακίνηση γενικών ιατρών γιατρών από τα κέντρα υγείας που έχουν αυτή τη δυνατότητα, στο ΠΕΔΥ της πόλης για την κάλυψη του σε προσωπικό. Συζητήθηκαν λύσεις που μπορεί να δοθούν (με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις εμπειρίες από άλλες πόλεις της Ελλάδας) ώστε να λειτουργήσει αυτή η μονάδα, δίνοντας ανάσες στο νοσοκομείο και ειδικά στο τμήμα επειγόντων αποφορτίζοντας

το και εξυπηρετώντας εντός της πόλης τον πληθυσμό που έχει ανάγκη.

Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥ Κέρκυρας

Επιστολή γιατρού από το Νοσοκομείο Ξάνθης

«Ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ της διαρκούς υποβάθμισης του Νοσοκομείου Ξάνθης (ΓΝΞ), έρχεται να προστεθεί με τη σημερινή απόφαση του αρμόδιου ΥΠΕαρχη κ. Πλωμαρίτη (https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A07%CE%9A%CE%9F%CE%A11%CE%9F-%CE%9D0%CE%98?inline=true) να διατεθεί επικουρικός γιατρός του Νευρολογικού Τμήματος του ΓΝΞ για κάλυψη ενεργών εφημεριών της υποστελεχωμένης Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας (ΓΝΚ). Πράγμα που μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι, με τα ρεπό μετά τις εφημερίες και τις συνεχείς μετακινήσεις, θα απουσιάζει για πάνω από μισό μήνα από τα κύρια καθήκοντά της στο ΓΝΞ. Τη στιγμή μάλιστα που, καλύπτει το κενό που αφήνει η συνεχιζόμενη για τρίτη χρονιά απόσπαση της Επιμελήτριας, η οποία ενώ διατηρεί την οργανική της θέση στο ΓΝΞ, προσφέρει τις υπηρεσίες της στο «ΑΧΕΠΑ»! Κι ενώ υπήρχε άλλη προφανής, λογική και ρεαλιστική λύση* για την κάλυψη των αναγκών του ΓΝΚ, προκρίθηκε εκ νέου η ουσιαστική διάλυση των δραστηριοτήτων ενός κρίσιμου Τμήματος για τη λειτουργία ολόκληρου του Νοσοκομείου Ξάνθης, το οποίο όσο θα διαρκεί η προαναφερόμενη απόφαση, θα λειτουργεί με τον έναν από τους τρεις διορισμένους σ’ αυτό γιατρούς.

Αν το παραπάνω συνδυαστεί και με την «επιστράτευση» των Γενικών Γιατρών για να καλύψουν καταχρηστικά τις σοβαρές ελλείψεις ειδικευομένων, κυρίως όσον αφορά στη λειτουργία της καρδιάς κάθε Νοσοκομείου, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και την απασφαλισμένη χειροβομβίδα της λήξης της θητείας των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών στις 31/12/2015, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εκτίμηση περί της πορείας συρρίκνωσης του Νοσοκομείου Ξάνθης (ίσως του καλύτερου, αναλόγου μεγέθους, επαρχιακού Νοσοκομείου πανελληνίως προ κρίσης) σε επίπεδα Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, σε λίγο δεν θα απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Για την ώρα, λυπούμαστε που είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στο μεγαλύτερο θύμα αυτής της ιστορίας, τους πολίτες του Νομού Ξάνθης και να τους ενημερώσουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακυρώσουμε όλα τα προγραμματισμένα εδώ και καιρό ραντεβού στο Τακτικό Νευρολογικό Ιατρείο και στο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο για τον Οκτώβριο και Νοέμβριο και μέχρι νεοτέρας.

Με εκτίμηση

Νικηφορίδης Γ. Δημήτριος

Σε συνεννόηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης και την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Ξάνθης