Χάος με την απογραφή των αναπήρων!

  • Iatropedia
Δε φθάνει που έχουν τα προβλήματα υγείας τους έχουν να παλαίψουν και με το δυσκίνητο και ανάλγητο κράτος. Ταλαιπωρία περίμενε χιλιάδες άτομα με αναπηρίες που πήγαν να απογραφούν στα ΚΕΠ για να συνεχίσουν να λαμβάνουν το προνοιακό τους επίδομα.

Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία: «Μόνο ως χάος θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απογραφόμενοι Προνοιακών Επιδομάτων Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους. Η ελλιπής στελέχωση των ΚΕΠ σε συνδυασμό με την παρερμηνεία των δυο σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά τη διαδικασία απογραφής, ταλαιπωρεί αφάνταστα τους γονείς Ατόμων με Αναπηρία.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας αναφέρουν χαρακτηριστικά τα παραδείγματα:
«Απαιτείται δικαστική συμπαράσταση για ανήλικα ανάπηρα τέκνα, γεγονός που δηλώνει άγνοια της Νομοθεσίας από πλευράς υπαλλήλων.

Για απογραφή δυο ή τριών προνοιακών επιδομάτων, ζητούν από τους προσερχόμενους, λόγω της μοναδικοποίησης της απογραφής να προσέλθουν δυο ή τρεις φορές, προκειμένου για κάθε επίδομα να υπάρξει μοναδικός αριθμός.

Παρουσιάσθηκε το φαινόμενο Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου της χώρας να δηλώνει ότι δεν έχει στη διάθεσή της αποφάσεις απονομής Προνοιακού Επιδόματος στο φάκελο δικαιούχων και να αποστέλλει τους πολίτες στις Διευθύνσεις ΑμεΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να πάρουν τις σχετικές βεβαιώσεις».

Η Ομοσπονδία ζητά την προσωρινή απόσπαση στα ΚΕΠ υπαλλήλων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να λύνονται επιτόπου τα προβλήματα που ανακύπτουν και
την παράταση των ημερομηνιών, ώστε να προλάβει το Υπουργείο Υγείας να εκδώσει τις απαιτούμενες διευκρινήσεις σε βασικά ζητήματα.