Χαμός με τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων των ετών 2012-2014 αλλά και το άφαντο δελτίο του 2015

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Άλλη μια εστία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης "καίει" τις τελευταίες μέρες και αφορά τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων που βγήκαν τα τρία τελευταία έτη της διακυβέρνησης από την ΝΔ αλλά και το δελτίο που δεν βγήκε το 2015 επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ... Την Παρασκευή το γεγονός της μη έκδοσης δελτίου τιμών το 2015 στηλίτευσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και τ. υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι το γεγονός οδήγησε σε κέρδη εκατομμυρίων για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Αλλά και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τα δικά του πυρά να εξαπολύσει από το βήμα της Βουλής για τα δελτία των προηγούμενων ετών με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη να στοχοποιεί και τον τρόπο τιμολόγησης...

Στην Εισαγγελία Αθηνών ελέγχονται τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων του 2012, 2013 και 2014 καθώς διατάξεις τους «οδήγησαν σε αύξηση της τιμής συγκεκριμένων φαρμάκων, και της Novartis και άλλων, παρά την αντίθετη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΟΦ», επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Κι όπως θύμισε ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς στη διαδικασία καθορισμού της τιμής των φαρμάκων, συνεπώς επηρεάζει τις τιμές σε άλλες 55 χώρες. Κατά συνέπεια, μία υψηλή τιμή στη χώρα μας, εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρείες».

Και όχι μόνον αυτό αλλά ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «τα προηγούμενα χρόνια, ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημίωναν χωρίς καμία διαπραγμάτευση για την τιμή των φαρμάκων, τρόπος o οποίος «δεν είχε καμία σχέση με όσα την ίδια στιγμή ίσχυαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια τεράστια εκτίναξη τη φαρμακευτική δαπάνη».

Όπως πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να φτάσει στο 6 με 6,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από το ανεπαρκές 5,1% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, και με την αύξηση της εισροής ασφαλιστικών εισφορών αρχής γενομένης από την επόμενη χρονιά.

Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε από τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη που έχει διατελέσει και υπουργός Υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πετάει λάσπη κατά των πολιτικών αντιπάλων του… «Προκαλεί θλίψη για τη ίδια τη χώρα που αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος βλέπει κρυφά στο Παρίσι τους τραπεζίτες, τους οποίους -δήθεν- θα τιμωρούσε, ταξιδεύοντας με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος -το οποίο δήθεν θα πουλούσε- και πετάει τόση λάσπη κατά των πολιτικών του αντιπάλων, έγινε πρωθυπουργός της χώρας», δήλωσε.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Τσίπρα στις υποθέσεις διαφθοράς στον χώρο της Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως όλοι οι υπουργοί Υγείας επιθυμούν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Novartis και σε όλες τις συναφείς υποθέσεις, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα». Ταυτόχρονα, έθεσε το ερώτημα: «Γιατί κ. Τσίπρα δεν εκδώσατε Δελτίο Τιμών το 2015, αφήνοντας τις φαρμακοβιομηχανίες να κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που θα είχαν χάσει, αν κάνατε την δουλειά σας;». «Θα έρθει η ώρα που θα σας ψάξουμε και γι αυτό», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Πολάκης είναι αγράμματος! [vid]