Χαμός σε Κίνα και ΗΠΑ με το “Wi-Fi για εγκύους”

  • Iatropedia
Η σύγκρουση δύο “γιγάντων” της κινεζικής υψηλής τεχνολογίας έχει φέρει στην επιφάνεια ένα θέμα που δυνητικά μπορεί να απασχολήσει τις εγκύους γυναίκες σε όλο τον κόσμο: την ασφάλεια των συστημάτων ασύρματων δικτύων με την τεχνολογία “wi-fi” ως προς την υγεία των ίδιων των εγκύων, αλλά και των βρεφών που κυοφορούν.

Η Εταιρεία Qihoo λάνσαρε μια νέα συσκευή ασύρματου “ρούτερ” (wi-fi), η οποία έχει τρεις ρυθμίσεις στην ένταση του σήματος που εκπέμπει: διαπεραστική, ισορροπημένη και “για εγκύους γυναίκες”. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, αυτή η τρίτη ρύθμιση μειώνει την ραδιενέργεια που εκπέμπει το ρούτερ κατά 70%.

Από την άλλη πλευρά, η ανταγωνίστρια εταιρεία Xiaomi, κατηγορεί την Qihoo για εμπαιγμό των καταναλωτών και υποστηρίζει ότι η χρήση ασύρματων δικτύων wi-fi είναι ασφαλής σε κάθε περίπτωση και για κάθε άνθρωπο.

Υπάρχει μεγάλη διαμάχη γύρω από τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως εκείνα του wi-fi, αν και έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το χαμηλό επίπεδο μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας, που χρησιμοποιείται από τις συσκευές τηλεπικοινωνιών, δεν προκαλούν καμία σημαντική βλάβη.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός οργανισμός “BabySafe Wireless Project” κάνει εκστρατεία με την οποία υποστηρίζει ότι η ασύρματη ακτινοβολία ενέχει κινδύνους για τις εγκύους και τα αγέννητα μωρά τους.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Τα συνολικά αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι η έκθεση σε προβλεπόμενα πεδία μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας δεν αυξάνει τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων, όπως αποβολές στην εγκυμοσύνη, δυσπλασίες βρεφών, χαμηλό βάρος γέννησης και άλλες συγγενείς παθήσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΠΟΥ.

Με βάση πρόσφατη και εις βάθος επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παρόντα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τυχόν επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου από την έκθεση σε χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

http://www.bbc.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να μην τρώτε στην εγκυμοσύνη

Καθυστέρηση: Πότε δεν είναι σημάδι εγκυμοσύνης