Χαμήλωσέ το! Τα ακουστικά απειλούν την ακοή

  • Iatropedia
Περίπου 5-10% των ατόμων που συνηθίζουν να ακούν μουσική από ακουστικά στο… κόκκινο για περισσότερο από μια ώρα την ημέρα, κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν μόνιμα την ακοή τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Στις 3 Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα Φροντίδας της Ακοής αλλά μην περιμένετε τότε για να κάνετε κάτι. Μια ώρα στα ακουστικά για να απολαύσει κανείς την αγαπημένη του μουσική και μάλιστα δυνατά είναι υπεραρκετή, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως έδειξαν σχετικές μελέτες σε πληθυσμιακές ομάδες μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, σχεδόν 1,1 δισεκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους εξαιτίας του παρατεταμένου… «σφυροκοπήματος» των τυμπάνων τους από μουσική στην διαπασών που ακούν στα ακουστικά κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής ή σε ένα θορυβώδες κλαμπ.

Στους χώρους εργασίας τα επιτρεπόμενα ανώτατα επίπεδα θορύβου είναι τα 85 ντεσιμπέλ για 8 ώρες το πολύ. Όμως στα κλαμπ τα ντεσιμπέλ φθάνουν άνετα τα 100 dB, κατάσταση η οποία παύει να είναι ασφαλής για την ακοή μετά από έκθεση μόλις 15 λεπτών. Οι ειδικοί συνιστούν σε όλες τις ηλικίες την μείωση της έκθεσης στον υψηλό θόρυβο, την λήψη μικρών διαλειμμάτων ησυχίας και τον περιορισμό της χρήσης ακουστικών smartphone, mp3 player και άλλων συσκευών σε λιγότερο από μια ώρα ημερησίως. Στον Καναδά, οι αρμόδιες αρχές διεπίστωσαν σε έρευνα που πραγματοποίησαν ότι το 30% των σπουδαστών άκουγε μουσική έντασης 91 dB και άνω κατά μέσον όρο 2,9 ώρες ημερησίως.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου ένα 5-10% των ανθρώπων που ακούν δυνατή μουσική από ακουστικά για περισσότερο από μια ώρα την ημέρα κινδυνεύουν με μόνιμη απώλεια ακοής μετά από πέντε και πλέον χρόνια έκθεσης σε υψηλά ντεσιμπέλ. Το διάστημα αυτό είναι ενδεικτικό για όσους περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους «καλωδιωμένοι» με το mp3 player. Η ένταση δε πρέπει πάντα να είναι σε ασφαλή χαμηλά επίπεδα, τονίζει η αρμόδια αξιωματούχος του Π.Ο.Υ για θέματα πρόληψης κώφωσης και απώλειας ακοής Δρ. Σέλλυ Τσάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν ακούω καλά. Γιατί;