Χαμηλός αιματοκρίτης: Με ποιες τροφές θα »ανέβει»;

  • Iatropedia
Ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να προκαλέσει διάφορα ιατρικά προβλήματα στον οργανισμό. Αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία των ασθενών που έχουν χαμηλά επίπεδου σιδήρου μάθετε με ποιες τροφές θα ανεβάσετε το σίδηρο σας.

Όταν ο αιματοκρίτης είναι χαμηλός, οι πάσχοντες νιώθουν πονοκέφαλο, ζαλάδα, κούραση και «αδυναμία»

Έτσι αν η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη, τότε δεν λαμβάνεται την ποσότητα που απαιτεί ο οργανισμός σε σίδηρο.

Άλλες αιτίες που ενοχοποιούνται για την έλλειψη σιδήρου είναι η κληρονομικότητα, οι παθολογικές αιτίες, η έμμηνος ρύση στις γυναίκες, η εγκυμοσύνη, οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από σιδηροπενική αναιμία.

Στις ομάδες αυτές τις λεγόμενες και υψηλού κινδύνου ανήκουν τα μικρά παιδιά, οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας είναι η κόπωση, η έλλειψη ενέργειας, η δυσκολία στην αναπνοή και η καρδιακή αρρυθμία.

Διατροφή

Ο πιο απλός τρόπος, για να αυξήσετε τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σας είναι να καταναλώνετε τις απαραίτητες τροφές όπως είναι τα δημητριακά, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και το συκώτι.

Μάλιστα για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, οι ειδικοί συστήνουν να τρώτε εσπεριδοειδή όπως είναι τα πορτοκάλια και τα λεμόνια που περιέχουν βιταμίνη C.

Επίσης οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε ντομάτες, πιπεριές,πατάτες, λάχανο και μπρόκολο. Για να μην χάνετε το σίδηρο αποφεύγεται να πίνετε πολλούς καφέδες καφές, αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτα, γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι κ.α.), η σόγια, ο κρόκος αυγού και το κόκκινο κρασί.

πηγή mayo clinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως έχετε αναιμία; Όλα τα σημάδια!