«Χάλκινο» μόριο αναχαιτίζει την εξάπλωση καρκίνου

  • Iatropedia
Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μόριο που περιέχει χαλκό το οποίο δεσμεύει το DNA καρκινικών κυττάρων εμποδίζοντας την εξάπλωσή τους. Αν και η σχετική έρευνα είναι ακόμη στην αρχή, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μια νέα γενιά φαρμάκων θα αποβεί πιο αποτελεσματική από την χημειοθεραπεία.

Χημικοί, βιοχημικοί και φυσικοί του Πανεπιστημίου Bielefeld στην Γερμανία συνεργάσθηκαν για τον νέο παράγοντα που όπως υποστηρίζουν στην επιθεώρηση Inorganic Chemistry «σκοτώνει» καρκινικά κύτταρα πιο αποτελεσματικά από την σισπλατίνη, ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας το οποίο εξουδετερώνει επίσης τα καρκινικά κύτταρα επιτιθέμενο στο DNA τους αλλά με διαφορετικό τρόπο και αρκετές παρενέργειες. Αν και πολλά υποσχόμενος, ο «χάλκινος» παράγοντας θα απαιτήσει πολλά χρόνια ιατρικών ερευνών πριν χορηγηθεί σε καρκινοπαθείς ως εναλλακτικό του cisplatin, επισημαίνουν οι σχεδιαστές του.

Η σισπλατίνη (cis-διαμμινοδιχλωρολευκόχρυσος (ΙΙ) χρησιμοποιείται ως χημειοθεραπευτικός παράγων για περισσότερα από 30 χρόνια και ενώ έχει αποτελέσματα κατά ορισμένων τύπων της νόσου όπως του καρκίνου του πνεύμονα και των όρχεων, σε άλλους δεν λειτουργεί. Επίσης προκαλεί ναυτία, έμετο και διάρροια και το σημαντικότερο, δημιουργεί αντίσταση στα φάρμακα. Το χημικό σύμπλοκο που ανέπτυξε η ομάδα του καθηγητή Thorsten Glaser, αντί να πλήξει τις νουκλεοβάσεις στο DNA των καρκινικών κυττάρων όπως κάνει η σισπλατίνη, επιτίθεται στα φωσφορικά τους άλατα. Η απόλυτη δέσμευση του «χάλκινου» παράγοντα εκεί, παρεμβαίνει στον έλεγχο του DNA στο κύτταρο με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί πλέον να αναπαραχθεί και να πεθαίνει.

Το νέο σύμπλοκο δεν αναχαιτίζει μόνο την εξάπλωση της ασθένειας αλλά εμφανίζεται και πιο ισχυρό σε σύγκριση με την σισπλατίνη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκλάσερ, μικρογραμμομοριακή μάζα 10 micromolar ήταν αρκετή για να σκοτώσει τον μέγιστο αριθμό καρκινικών κυττάρων στις σχετικές δοκιμές, εκεί που η απαιτούμενη δόση σισπλατίνης θα ήταν ακριβώς η διπλάσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';