Χάκερ ή η …βιασύνη «χτύπησαν» την ηλεκτρονική συνταγογράφηση;

  • Iatropedia
Αμέτρητα εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ασθενείς, γιατροί και φαρμακοποιοί.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση περί «χτυπήματος» από Χάκερ στο σύστημα με αποτέλεσμα να «πέσει», φαίνεται ότι δε χρειάζεται κανένας δαιμόνιος των ηλεκτρονικών υπολογιστών για να καταρρεύσει το σύστημα. Πέφτει απλά από μόνο του…

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι γιατροί δεν μπορούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας να μπουν για να συνταγογραφήσουν, με συνέπεια είτε να μη δίνουν ηλεκτρονικά τις συνταγές είτε να στερούνται οι ασθενείς τα φάρμακα.

Όταν όμως εκδοθεί από το γιατρό η συνταγή, το πρόβλημα μετατοπίζεται και στο φαρμακοποιό που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμη και ουρές αναμονής.

Και πώς να μην «πέφτει» το σύστημα όταν δημιουργήθηκε άρον άρον με ελάχιστα χρήματα (συνολικά δεν ξεπερνούν τις 200.000) με στόχο να ικανοποιηθεί η τρόικα στην οποία είχαμε δεσμευθεί ως χώρα ότι έως τα τέλη Μαρτίου «όλα θα ήταν έτοιμα».

Συνέπεια βέβαια σήμερα είναι να βασανίζονται οι ασθενείς που βρίσκονται πια σε απόγνωση καθώς δεν είναι μόνο τα φάρμακα αλλά και τα νοσοκομεία και τα ιατρεία που γίνονται όλο και πιο δυσπρόσιτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι υπολειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αττικής μιλά για θέατρο του παραλόγου, καταγγέλλοντας την υπολειτουργία του συστήματος ειδικά τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα συχνά οι ασφαλισμένοι να αδυνατούν να εκτελέσουν τις συνταγές τους.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν οι Φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά, ήδη έχουν σημειωθεί τρεις αναθεωρήσεις «λανθασμένων» τιμών του τιμοκαταλόγου που εκδόθηκε αρχές Απριλίου.

«Παρά τις καταγγελίες μας προς τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς, ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη λύση του προβλήματος», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους προσθέτοντας πως στις παραμονές των εκλογών «η μόνη έγνοια των προϊστάμενων του Υπουργείου Υγείας, ήταν να φιλελευθεροποιήσουν τα πάντα στο χώρο της υγείας και να αποχωρήσουν, χωρίς να νοιάζονται καθόλου για την υγεία των ασφαλισμένων».