Αύριο ανοίγει τα χαρτιά του ο υπουργός Υγείας για την πολιτική στο Φάρμακο

  • Iatropedia
Με στόχο την μείωση της επιβάρυνσης στους ασφαλισμένους και την πιο δίκαιη κατανομή των βαρών στις φαρμακευτικές εταιρίες, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής ανακοινώνει αύριο το πρωί τη νέα πολιτική για το φάρμακο!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Να πέσει η δυσθεώρητη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα επίπεδα πριν από το 2010, δηλαδή περίπου στο 14%, έχει στόχο η νέα ηγεσία του ΥΥΚΑ την ώρα που έχει δεχτεί και σημαντικές πιέσεις για ένα πιο δίκαιο σύστημα rebate και clawback από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Έτσι, αυτό που ανακοινώσει αύριο το πρωί ο κ. Κουρουμπλής -σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- θα αφορά την κατάργηση των 8 rebates και την αντικατάστασή του από ένα που θα λαμβάνει υπόψη όχι τον τζίρο αλλά τον όγκο πωλήσεων της κάθε εταιρίας.

Όσο για το clawback μακροπρόθεσμα δρομολογείται η κατάργηση του καθλως το έχουν χαρακτηρίσει «άδικο» προεκλογικά και μετεκλογικά. Αλλά φέτος μάλλον δεν το γλυτώνει κανείς!

Διοικητές

Εκτός από τα ζητήματα του φαρμάκου, στην ατζέντα της ηγεσίας του ΥΥΚΑ είναι αυτές τις μέρες και νομοθετική ρύθμιση (που θα περάσει πιθανώς ως διάταξη σε κάποιο νομοσχέδιο) που θα «καρατομεί» τους διοικητές των νοσοκομείων χωρίς να πάρουν ούτε ευρώ αποζημίωση.