Άτομα με αναπηρία «πιλοτάρουν» ρομπότ μόνο με την σκέψη τους!

  • Iatropedia
Η διασύνδεση ανθρώπου-μηχανής αποκτά άλλη διάσταση όταν πρόκειται για άτομα που πάσχουν από παράλυση ή αντιμετωπίζουν σοβαρότατα κινητικά προβλήματα. Τώρα, ερευνητές κατόρθωσαν να κάνουν δυνατό τον έλεγχο ενός ρομπότ εξ αποστάσεως, αποκλειστικά και μόνον με την σκέψη, δίδοντας σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία έναν βαθμό ανεξαρτησίας.

Τα αποτελέσματα του σχετικού πολυετούς ερευνητικού προγράμματος έδειξαν ότι η απαιτούμενη γι’ αυτό τεχνολογία είναι ώριμη, λειτουργεί και είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί. Η διεπαφή ανθρώπου-μηχανής που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή José del R. Millán στο Defitech Foundation Chair in Brain-Machine Interface (CNBI) της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης επέτρεψε σε εννέα άτομα με ειδικές ανάγκες και δέκα υγιή να «πιλοτάρουν» ένα ρομπότ από το σπίτι τους μόνο με την σκέψη (βλ. σχετικό βίντεο https://youtu.be/OI6WbcXEWgI)

Για αρκετές εβδομάδες, οι συμμετέχοντες από την Ιταλία, την Γερμανία και την Ελβετία φορούσαν ένα κάλυμμα κεφαλής με ηλεκτρόδια για την ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων. Κατόπιν έδιναν εντολή στο ρομπότ να κινηθεί, μεταδίδοντας οδηγίες σε πραγματικό χρόνο μέσω Ίντερνετ από την χώρα τους. Χάρη σε μια βιντεοκάμερα, το ρομπότ του εργαστηρίου της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL) κινηματογραφούσε εν κινήσει ενώ σε μια οθόνη προβάλλονταν μέσω Skype το πρόσωπο του χειριστή, επιτρέποντάς του να έχει «επαφή» με όποιον συναντούσε το ρομπότ σαν να ήταν… ο ίδιος εκεί!

Κάθε ένας από τους 9 χρήστες με ειδικές ανάγκες μπόρεσε να τηλεχειρισθεί το ρομπότ με την σκέψη μετά από εκπαίδευση σχεδόν 10 ημερών. Όμως οι ερευνητές πήγαν την διασύνδεση ανθρώπου-μηχανής ένα βήμα πιο πέρα. Για να μην κουράζεται ο χρήστης από την συνεχή παροχή εντολών, μπορεί να κάνει διάλειμμα χωρίς να ανησυχεί για το ρομπότ καθώς αυτό μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο του, αποφεύγοντας εμπόδια στον δρόμο του ακόμη κι αν δεν του πει κάποιος να το κάνει.

Αν δεν λάβει νέες εντολές, το ρομπότ συνεχίζει την ενδεδειγμένη πορεία μέχρι να δοθεί εντολή να σταματήσει. Έτσι, ο από κοινού έλεγχος του ρομπότ από άνθρωπο και κομπιούτερ δίνει την δυνατότητα στον «πιλότο» να ξεκουράζεται κατά την διάρκεια της πλοήγησης. Οι δοκιμές έδειξαν ότι άτομα με εναπομένουσα κινητικότητα μπορούν να χειρισθούν το ρομπότ το ίδιο καλά με αρτιμελείς, απλώς εκτελώντας κινήσεις που ήταν σε θέση να κάνουν π.χ. πιέζοντας με την πλευρά του κεφαλιού τα κατάλληλα κουμπιά.