Άτομα με διαβήτη: Λίγα και κακής ποιότητας αναλώσιμα στα νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δεν φτάνει που η πρόσβαση στους γιατρούς και το φάρμακο έχει δυσκολέψει τα τελευταία χρόνια για τους χρόνια πάσχοντες και ειδικά τα άτομα με διαβήτη, τώρα όπως καταγγέλλουν, τα αναλώσιμα στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ κακής ποιότητας!

Την πολύ σοβαρή αυτή καταγγελία έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετρήσεις Ζωής» και αφορά δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 5 νοσήματα, μεταξύ αυτών και τον σακχαρώδη διαβήτη.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα, ο κ. Δαραμήλας αποκάλυψε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις αναλώσιμων στις δημόσιες δομές και όχι μόνον  αυτό αλλά τα υπάρχοντα αναλώσιμα είναι κακής ως ακατάλληλης ποιότητας.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δήλωσε ότι ελλείψεις υπάρχουν κατά καιρούς ή συνέχεια στο ΓΝΑ Λαικό και στο Ιπποκράτειο και το Γ.Γεννηματάς Θεσσαλονίκης και στο γειτονικό τους ΑΧΕΠΑ.

Και σαν να μην έφταναν τα κακής ποιότητας αναλώσιμα ο κ. Δαραμήλας ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις γίνεται αναγκαστικά από τους γιατρούς κακή διαχείριση της νόσου καθώς δεν διαθέτουν για κάθε περιστατικό πάνω από 7 με 10 λεπτά. Και έτσι ο γιατρός – για να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς που τον έχουν ανάγκη- κάνει διαγνώσεις- εξπρές, γεγονός που συμβάλει στην αύξηση των επιπλοκών από την νόσο και στον πολλαπλασιασμό τελικά του κόστους για κάθε ασθενή με διαβήτη.