Ασθενείς σε απόγνωση: Χωρίς φάρμακα από το «πλαφόν» στις συνταγές! Στα κάγκελα οι γιατροί

  • Iatropedia
Σε απόγνωση είναι τα τελευταία 24ωρα χιλιάδες ασθενείς που ψάχνουν να βρουν γιατρό να τους συνταγογραφήσει φάρμακα αλλά δε βρίσκουν. Τι φταίει

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε αναστάτωση βρίσκονται χιλιάδες γιατροί τις τελευταίες ημέρες καθώς το πλαφόν στη συνταγογράφηση που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου δεν τους επιτρέπει να χορηγήσουν φάρμακα σε όλους τους ασθενείς. Τα τελευταία 24 ωρα μάλιστα εξαγριωμενοι ασθενεις τρέχουν από ιατρείο σε ιατρείο για να βρούνε γιατρό που να μη έχει κλείσει το πλαφόν που έχει τεθεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση του Αδωνι Γεωργιάδη οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν κατά 20% λιγότερο σε σχέση με τον μέσο όρο που είχαν πέρυσι.

Συγκεκριμένα από τις αρχές του νέου έτους οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν τη συνταγογράφησή τους κατά 20% σε σχέση με τις συνταγές που είχαν χορηγήσει το 2013.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορούν να χορηγούν λιγότερα φάρμακα στους ασθενείς παρότι οι δωρεάν επισκέψεις από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έχουν διπλασιαστεί ειδικά για τους γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα τώρα που τα πολυιατρεια του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστά λογω απεργιών ενώ θα βάλουν και επίσημο λουκέτο κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας στον οργανισμό.

Και το ζήτημα είναι ότι κάθε γιατρός έχει στη διάθεση του συγκεκριμένο ποσό για να γράψει φάρμακα, το οποίο αν το ξεπεράσει θα πέσει ο …κόφτης από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Ήδη σε πολλούς γιατρούς έχει έρθει μήνυμα να σταματήσουν τις συνταγές για τον Ιανουάριο παρότι δεν έχουν εξετάσει και συνταγογραφήσει ούτε για τους μισούς τους ασθενείς.

Και το ζήτημα είναι ότι πλέον ασθενείς και ειδικά βαριά πάσχοντες δεν μπορούν να βρουν γιατρό να τους γράψει φάρμακα ο οποίος να μην έχει ξεπεράσει το πλαφόν του.

Άλλωστε ποιος γιατρός θα «έκαιγε» το πλαφόν του στους δωρεάν ασθενείς του ΕΟΠΥΥ και δε θα το κρατούσε για τους δικούς του ιδιώτες ασθενείς.

Η «κουρεμένη» ρύθμιση αφορά το σύνολο των ιδιωτών γιατρών της χώρας που φθάνουν τις 60.000.

Και το θέμα είναι επίσης ότι σε αυτήν τη διαδικασία ευνοούνται όσοι γιατροί την περασμένη χρονιά είχαν παρατυπήσει και υπερσυνταγογραφουσαν καθώς θα μειωθεί και σε εκείνους το πλαφόν στα φάρμακα κατά 20% αλλά και στους υπόλοιπους που είχαν κάνει οικονομία και είχαν γράψει λιγότερες συνταγές.

Να σημειωθει οτι σύμφωνα με τη ρυθμιση Αδωνι Γεωργιαδη η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού δεν δύναται να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά την διάρκεια του 2013.

Πάντως ήδη πολλές διαμαρτυρίες έχουν φθάσει στο γραφείο του υπουργού Υγείας ο οποίος φαίνεται να σκέφτεται πλέον αλλαγές στο μέτρο που επιβλήθηκε από τις αρχές του 2014.

ΕΟΠΥΥ: Τα παράπονά σας στο …mail

Στο μεταξύ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της μετά το σάλο που έχει προκληθεί στους ιατρικούς κύκλους, επισημαίνει ότι θα παρακολουθεί το μέτρο αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν ενώ παραπέμπει τους γιατρούς σε ειδικό mail που δημιουργήθηκε για να αποστέλλουν τα παράπονά τους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός: «Για την εξυπηρέτηση των ιατρών και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του μέτρου, συστάθηκε και λειτουργεί στον ΕΟΠΥΥ η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου plafoniatroi@eopyy.gov.gr.

Στην συγκεκριμένη διεύθυνση μπορούν να απευθυνθούν οι ιατροί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό τους ή έχουν ενστάσεις για τον τρόπο εφαρμογής ή επιθυμούν να καταθέσουν την όποια ιδιαιτερότητα που εμποδίζει την υλοποίηση της απόφασης. Ενδεικτικά μπορεί να απευθυνθεί ένας ιατρός που έκανε έναρξη επαγγέλματος μέσα στο 2013 ή ένας ειδικευόμενος ιατρός που του απονεμήθηκε ειδικότητα μέσα στο 2013 ή να δηλωθεί αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες ή αύξηση των επισκέψεων από 200 σε 400 και άλλες περιτπώσεις».

Στα κάγκελα οι γιατροί

Την άμεση απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ , που αφορούν την επιβολή του μέτρου ανωτάτου ορίου μηνιαίας συνταγογράφησης, μειωμένης κατά 20% σε σχέση με την περυσινή μέση μηνιαία δαπάνη ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση του αφού ζητά την απόσυρση την εγκυκλίου επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί ''η απόφαση αυτή η οποία κόβει μαχαίρι τα φάρμακα των ασφαλισμένων''

Έντονες όμως είναι και οι αντιδράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά ο οποίος αφού ζητά με την σειρά του την απόσυρση της εγκυκλίου επισημαίνει ότι δημιουργεί ασθενείς δυο ταχυτήτων οι οποίοι δεν θα μπορούν να λαμβάνουν τα πολύτιμα φάρμακα τους.

Για σοβαρές “παρενέργειες” για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από το όριο δαπάνης στην συνταγογράφηση φαρμάκων κάνει λόγο η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) η οποία επισημαίνει ότι πλέον οι ασφαλισμένοι κάνουν «αγώνα δρόμου για τα φάρμακά τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας που διαμαρτύρονται απ ευθείας στο υπουργείο Υγείας ζητώντας άμεσα την απόσυρση του μέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφωνία Άδωνι-ΠΑΣΟΚ για ΕΟΠΥΥ με διορθώσεις και καθυστερήσεις! Πότε κατατίθεται το νομοσχέδιο

Οι απολυμένοι, οι πρώην και οι νέοι του ΕΟΠΥΥ! Πόσοι θα κάνουν σύμβαση στο νέο σύστημα

Στα άκρα η κόντρα Άδωνι-Γιατρών! Ζητούν την αποπομπή του

Έρχεται νέο χαράτσι από τον ΕΟΠΥΥ! Με χρέωση τα τηλέφωνα και για ραντεβού με ιδιώτες γιατρούς