Ασθενείς με καρκίνο: Να εξαιρεθούμε από τα νέα μέτρα για τα καινοτόμα φάρμακα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αγωνία για την ζωή τους και για το μέλλον όσων παρουσιάσουν αύριο κάποιο είδος καρκίνου εκφράζουν οι ογκολογικοί ασθενείς που δίνουν την μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες στην χώρα μας.

Διαβάστε εδώ δημοσίευμα του iatropedia για το θέμα.

Διαβάστε εδώ αποκλειστικό μας δημοσίευμα για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ζητούν να εξαιρεθούν από το περίφημο μέτρο του 9-6-3 τα νέα καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα, αφού για πολλούς εξ αυτών πρόκειται για την τελευταία τους ελπίδα για επιβίωση! Μάλιστα, η εφαρμογή της πρότασης της ESMO (European Society Medical Oncology) για τη μεγιστοποίηση του κλινικού οφέλους μέχρι το τέλος του έτους, οπότε αναμένεται να δημιουργηθεί και στην χώρα μας Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, θα μπορούσε να αποτελεί την λύσ όπως λένε οι ασθενείς.

Η Ομοσπονδία αναφέρεται στο νέο νόμο που αφορά στα καινοτόμα φάρμακα και στις καθυστερήσεις που θα υπάρξουν στην είσοδό τους στην ελληνική αγορά, εκφράζοντας την έντονη  ανησυχία της για το θέμα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η χώρα επενδύει για την υγεία μόλις το 5% του ΑΕΠ καταλαμβάνοντας μια από τις τελευταίες θέσεις. Η κατάσταση αυτή, όπως αναφέρει η ΕΟΠΕ, αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη με την ψήφιση του νέου νόμου 4472/2017 το άρθρο 89.

Οι συνέπειες στη ζωή των ασθενών θα είναι ανεπανόρθωτες, ειδικά των καρκινοπαθών ή των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, επισημαίνει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), αναφερόμενη στα νέα μέτρα και τονίζει : «Είναι φανερό ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα οριζόντιων μέτρων που αποσκοπούν να περιορίσουν τις δαπάνες θέτοντας τεχνητά εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα. Είναι γεγονός, ότι τα καινοτόμα φάρμακα αποδεδειγμένα επεκτείνουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης σε μία σειρά νοσημάτων για τα οποία δεν υπάρχει καθιερωμένη δραστική θεραπεία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μειώνονται εγχειρίσεις και νοσηλείες και αυξάνουν τη λειτουργικότητα, την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα παραπάνω πρέπει να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για τους λαμβάνοντες αποφάσεις στην Ελλάδα».