Άσχημα τα νέα για τη μηνιγγίτιδα- Νέο κρούσμα την ώρα που το εμβόλιο δεν περνάει στον Εθνικό Εμβολιασμό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με τις πληροφορίες για μη ένταξη του εμβολίου για την μηνιγγίτιδα Β στο Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού τουλάχιστον για τα βρέφη, η είδηση για νέο κρούσμα σε παιδί στην Πάτρα δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ανησυχία...

Με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται ένα μικρό παιδί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο σε σοβαρή κατάσταση αλλά εκτός κινδύνου. Σύμφωνα μάλιστα με τους παιδιάτρους, τα κρούσματα είναι αρκετά το τελευταίο διάστημα σε όλη την χώρα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους υπεύθυνους που εξετάζουν την ένταξη του εμβολίου στο Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού.

Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα εγκριθεί η δωρεάν παροχή του σε όλα τα βρέφη ή νήπια αλλά θα εγκρίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις με χρόνια νοσήματα.

Αυτό βέβαια φαντάζει ουτοπικό καθώς τα κρούσματα φέτος αφορούν παιδιά νηπιακής και παιδικής ηλικίας και ως εκ τούτου όλα δείχνουν ότι αυτά θα έπρεπε να θωρακιστούν.

Βεβαίως, όποιος γονιός έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ιδιωτικά το υπάρχον εμβόλιο, το οποίο είναι τσουχτερό, θα αποφύγει τα χειρότερα. Κι αυτό από μόνο του είναι στοιχείο ανισότητας σε θέμα Υγείας και πρόληψης που θα έπρεπε να ξεσηκώνει κάθε υπεύθυνο πολίτη.

Όπως και να έχει, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το πόρισμα της Επιτροπής και τότε θα μπορούν οι γιατροί να τοποθετηθούν επίσημα στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Να θυμίσουμε ότι η μικροβιακή μηνιγγίτιδα οδηγεί πολύ συχνά μικρά παιδιά στον θάνατο ενώ κι ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό από αυτά που ξεπερνούν το πρόβλημα, ζουν την υπόλοιπη ζωή τους με σοβαρά προβλήματα. Δεν υπάρχει δε τρόπος πρόληψης πλην του εμβολιασμού, ενώ πολλοί γονείς και παιδίατροι χάνουν πολύτιμο χρόνο καθώς δεν αναγνωρίζουν αμέσως τα συμπτώματα που ομοιάζουν με αυτά των ιώσεων. Στο δραματικό αυτό «παιχνίδι» με τον χρόνο, πολλά παιδάκια έχουν καταλήξει σε ΜΕΘ όπου ουσιαστικά έφτασαν σε πολύ προχωρημένο στάδιο της νόσου για να μπορέσουν να σωθούν.