Απουσία διαλόγου και συνεχείς μειώσεις κέρδους εξοντώνουν τους ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από τον Οκτώβριο περιμένουν μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας οι φαρμακαποθηκάριοι αλλά αντί να κάνει διάλογο με τον Πανελλήνιο Σύλλογό τους που είναι ΝΠΔΔ, προχωρά σε αποφάσεις που τους εξοντώνουν και τους υποχρεώνουν σε προσφυγή στο ΣτΕ και ευρωπαϊκά όργανα...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Παντελή απουσία διαλόγου με την Πολιτεία καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, εξαιτίας της απροθυμίας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να δεχθεί τους εκπροσώπους του Συλλόγου, την ίδια στιγμή που «άλλοι παράγοντες του χώρου του φαρμάκου αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές και διαδρομιστές του Υπ. Υγείας».

Η νέα ΚΥΑ που καθορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, επιτρέπει στου συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, μέλη της ΟΣΦΕ, να ιδρύουν αλυσίδα φαρμακείων, ενώ εξαιρεί τις φαρμακαποθήκες από τη δυνατότητα αυτή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές, με αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, μειώθηκε κατά 10 ημέρες ο χρόνος διάθεσης αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκες ενόψει της εφαρμογής της γενικής ανατιμολόγησης που αναρτήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Και ενώ το υπουργείο αξιολόγησε τη μείωση αυτού του χρόνου ως «μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής», στην πραγματικότητα προκαλεί στρέβλωση της αγοράς και χειραγώγησή της.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων επισημαίνει τους παρακάτω 3 λόγους:
α) την παρατεταμένη αβεβαιότητα της αγοράς λόγω της αδυναμίας της διοίκησης να εκδώσει ένα σωστό δελτίο τιμών επί τρείς μήνες.
β) τις συνεχώς μειούμενες ποσότητες που πωλούν οι πολυεθνικές στην Ελλάδα, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα.
γ) τις ανεξέλεγκτες και παράνομες εξαγωγές που πραγματοποιεί μέρος των φαρμακείων και για τις οποίες παραδόξως σιωπούν ο ΠΦΣ, ο ΣΦΕΕ και η Πολιτεία.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του συλλόγου, Ειρήνη Μαρκάκη, «αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά της παρούσης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η οποία επί δύο και πλέον μήνες δεν έχει κατορθώσει να βρει τον χρόνο να συναντηθεί με τον ΠΣΦ, που εκπροσωπεί εκατό φαρμακαποθήκες με 1700 εργαζόμενους και καλύπτει το 55% της αγοράς φαρμάκου. Εμείς στηρίξαμε -με τεράστιο κόστος- την ομαλή λειτουργία της αγοράς κατά την ταραχώδη περίοδο του καλοκαιριού και σήμερα αγνοούμεθα παντελώς. Αντί να εκτιμηθεί η ευαισθησία μας, εκδίδονται αποφάσεις ερήμην μας, που στρεβλώνουν την αγορά, απειλώντας μας με εξαφάνιση. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, η οποία δημιουργεί πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού ενάντια στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Επίσης αναφέρομαι στην αιφνιδιαστική αλλαγή της Υπ. Απόφασης για την προσαρμογή στις νέες τιμές φαρμάκων, η οποία ενώ είχε υπογραφεί από τρείς συνεχόμενους υπουργούς Υγείας συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ξανθού, άλλαξε υπό την επίδραση εξωτερικών παραγόντων, οδηγώντας για πολλοστή φορά σε αφανισμό των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεών μας».

Ο γραμματέας του συλλόγου, Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε με την σειρά του ότι «είμαστε εξοργισμένοι με την στάση της Πολιτείας. Απ’ ό,τι φαίνεται επανήλθαμε στην εποχή των διαδρομιστών. Κατά τη γνώμη μας επιχειρείται προσπάθεια αναδιανομής της πίτας της φαρμακευτικής αγοράς και μάλιστα με παλιούς χονδροκομμένους τρόπους.
Πρώτα κατηγορείται ο κλάδος ότι δήθεν δημιουργεί ελλείψεις και κάποιοι αυτοαναγορεύονται σε σωτήρες.
Το παραμύθι των εξαγωγών είναι ωραίο, αλλά δεν έχει δράκο…

Τις ελλείψεις τις δημιουργεί η αβεβαιότητα, η ατιμωρησία των εταιριών, που μειώνουν αλόγιστα τις ποσότητες, που πωλούν και η προστασία, που παρέχουν οι ίδιοι που κόπτονται για τις ελλείψεις σε όσους πραγματοποιούν παράνομες εξαγωγές. Ποιοι τιμωρήθηκαν το 2012, που ο τότε πρόεδρος του ΕΟΦ εξήγγειλε ότι επίκεινται πρόστιμα σε 13 εταιρίες που βρέθηκαν να διαθέτουν μειωμένες ποσότητες φαρμάκων;»…

Ο κ. Σκυλακάκης δεν δίστασε να κατηγορήσει τον πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την μείωση των ημερών στην διάθεση του παλιού στοκ των φαρμακαποθηκών συμπληρώνοντας μάλιστα ότι δεν μειώνεται το κέρδος των φαρμακοποιών αλλά των μελών του συλλόγου του ενώ είπε επίσης ότι αρκετά φαρμακεία με 2-3 φαρμακαποθήκες κάνουν τις παράνομες παράλληλες εξαγωγές που δεν δηλώνονται στον ΕΟΦ.

Από την πλευρά των φαρμακοποιών και δη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, υπήρξε στη  συνέχεια η εξής ανακοίνωση:

Για μια ακόμη φορά η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω των ελλείψεων και παρόλα ταύτα οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκαρίων κοντόφθαλμα βάλλουν κατά των φαρμακείων.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη η αλήθεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους το στοκ τους ανακυκλώνεται κάθε 20 μέρες . Είναι επίσης γνωστό ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τιμολογούν με τις νέες μειωμένες τιμές με την έκδοση του Δελτίου Τιμών. Συνεπώς από την πρώτη ημέρα οι φαρμακαποθήκες αγοράζουν με τις μειωμένες τιμές, πουλώντας όμως με τις παλιές υψηλές προς τα φαρμακεία.

Την ίδια ώρα που τα φαρμακεία αγωνίζονται με μικρές ποσότητες να μειώσουν το στοκ τους. Επομένως οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών οδηγεί σε κερδοφορία σε βάρος των φαρμακείων.

Τέλος, όσον αφορά τις ελλείψεις , αυτές οφείλονται στον μη ικανό εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες αλλά κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες αυξάνονται όσο μειώνονται οι τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα. Η δε αναφορά σε εμπλοκή κάποιων φαρμακείων στις παράλληλες εξαγωγές, αυτό αποτελεί παρεπόμενο της προσπάθειας αύξησης των ποσοτήτων προς εξαγωγή των αποθηκών που βγάζουν στην αγορά υπαλλήλους τους και αγοράζουν τοις μετρητοίς φαρμακευτικά σκευάσματα . Αυτό αποδεικνύει και την κερδοφορία των φαρμακαποθηκών σε μια περίοδο που οι υπόλοιποι πάροχοι στενάζουν και ο ελληνικός λαός δεν έχει φάρμακα.

Άλλωστε τα διεκδικούμενα από τις φαρμακαποθήκες ποσά από τον ΠΦΣ λόγω επιστροφής του πόρου υπέρ ΠΦΣ , ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν την επιστροφή του πόρου 0,4% λόγω των εξαγωγών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο για το 2014,οι διεκδικήσεις ανέρχονται στο ποσό των 700.000 ευρώ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ