Αποσύρσεις τροφίμων, υγειονομικοί έλεγχοι και αντικαπνιστικός νόμος σε ημερήσια διάταξη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με τις νέες απειλές από αντιεξουσιαστές ότι θα δηλητηριάσουν ποτά και τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ τις ημέρες των γιορτών, να έχουν αναστατώσει νοικοκυριά και την αγορά, έρχεται και η εγκύκλιος για την προσοχή στα τρόφιμα και τους χώρους εστίασης ενόψει γιορτών, με αναφορά στον ξεχασμένο αντικαπνιστικό νόμο, να μας γίνουν όλα ένα "κουβάρι" στο κεφάλι!

Σε ό,τι αφορά τις απειλές, όπως ακριβώς είχαν «εκτοξευτεί» και πέρσι τέτοιες μέρες, που υπογράφουν οι «Μαυροπράσινοι Εμπρηστές» αναφέρουν: «Αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων χιλιάδες κόσμος αφήνει τον καναπέ για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι γεμίζοντας τις κενές υπάρξεις τους με καταναλωτικά σκουπίδια με όμορφα και αστραφτερά περιτυλίγματα.

Όλο αυτό το πανηγύρι έχει ως θύματα εκατομμύρια ζωντανά πλάσματα όπου είτε σφάζονται για να φτάσουν στο τραπέζι των ζωντανών/νεκρών, είτε στραγγίζονται μέχρι τελευταίας σταγόνας για να ικανοποιήσουν τις γευστικές ανάγκες τους. Αναγνωρίζουμε πως αυτό γίνεται καθ′ όλη τη διάρκεια του χρόνου, απλώς τις συγκεκριμένες ημέρες το φαινόμενο αυτό είναι σε ύφεση».

Και συνεχίζουν απειλώντας ότι τα προϊόντα που επέλεξαν δηλητηριάστηκαν με υδροχλωρικό οξύ και θα ξεκινήσουν να τα επανατοποθετούν στα ράφια από τις 20.12 ως και τις 24.12 σε διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Ο ΕΦΕΤ για τον λόγο αυτό απέσυρε μονά μπουκάλια γνωστού αναψυκτικού, ζαμπονάκια και συσκευασίες φρέσκου γάλατος.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι «με κυρίαρχο γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή, ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως για προληπτικούς λόγους, να μην προβούν στην προμήθεια των κάτωθι προϊόντων, ανεξαρτήτως παρτίδας για το χρονικό διάστημα 20 έως 25 Δεκεμβρίου 2017 :

– Μεμονωμένες συσκευασίες “COCA – COLA” σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου

– Μεμονωμένες συσκευασίες “COCA – COLA LIGHT” σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου

– Συσκευασίες “Παριζάκι Υφαντής” των 500γρ. και των 350γρ.

– Φρέσκο Γάλα Πλήρες ΔΕΛΤΑ του 1 λίτρου σε χάρτινη συσκευασία μπλε χρώματος».

Εγκύκλιος γγ Δημόσιας Υγείας

Η εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, ενόψει των γιορτών και η αναγκαιότητα ελέγχου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, επισημαίνεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου. Στην εγκύκλιο αναφέρεται, ότι στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων που διενεργούνται, ενόψει των εορτών και λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο κινδύνου των επιχειρήσεων, να δοθεί προτεραιότητα σε:

-όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών,

-χώρους εκδηλώσεων,

-επιχειρήσεις αναψυχής,

-οχήματα μεταφοράς προϊόντων,

-προσωρινούς πάγκους που αναπτύσσονται, είτε σε υπαίθριους, είτε σε κλειστούς χώρους, για τις αγοραστικές ανάγκες των εορτών, καθώς και

-πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους

-στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων και

-σε καταλύματα επισκεπτών τουριστών και γενικότερα σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής, διάθεσης, διανομής, κυρίως, των ευαλλοίωτων τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων.

«Οι υγειονομικοί αυτοί έλεγχοι θα γίνονται με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα και θα αφορούν, κυρίως, στον έλεγχο τήρησης των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, με πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες, αλλά και με πιστή εφαρμογή της σχετικής ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας» τονίζεται στην εγκύκλιο.

Η εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, ενόψει της εορταστικής περιόδου και η αναγκαιότητα ελέγχου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, επισημαίνεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου και εκπλήσσει ευχάριστα καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε…ξεχάσει πάλι το θέμα αυτό!

Υδροχλωρικό οξύ

Είναι ανόργανο ισχυρό οξύ, πολύ διαβρωτικό με πολλές και σημαντικές βιομηχανικές χρήσεις. Προσβάλλει το δέρμα και καταστρέφει κάθε φυτικό ή ζωικό ιστό. Η οσμή του είναι ερεθιστική και αποπνικτική. Το καθαρό υδροχλωρικό οξύ είναι τελείως άχρωμο, αλλά το υδροχλωρικό οξύ του εμπορίου είναι κιτρινωπό επειδή περιέχει προσμίξεις. Τα υγρά του στομάχου περιέχουν υδροχλωρικό οξύ που εκκρίνεται από πολυάριθμους μικρούς αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στα τοιχώματά του.