Απόρρητες οι διαπραγματεύσεις της Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ για τον καθορισμό τιμών

  • Iatropedia
Τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιεί η αρμόδια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών του ΕΟΠΥΥ θεσμοθέτησε ήδη ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με υπουργική απόφασή του η οποία δημοσιεύθηκε στην "Διαύγεια". Με την παρέμβαση αυτή, ο υπουργός λύνει τα χέρια στα μέλη της Επιτροπής ώστε να διαπραγματεύονται με τις εταιρίες διατηρώντας ...Άσσους στο μανίκι! Τελικός σκοπός είναι η επίτευξη εμπορικών συμφωνιών υπέρ του ΕΟΠΥΥ καθώς θα μειώνουν σημαντικά το κόστος.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε προ ημερών συναντώντας σύλλογο ασθενών, ότι θα λειτουργήσει άμεσα η Επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για μια από τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας και για ένα από τα πιο βασικά αιτήματα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος, καθώς μέχρι στιγμής η μη λειτουργία της Επιτροπής αυτής αποτελεί εμπόδιο για τη μείωση των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C.

Η απόφαση συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης καθώς και των σχετικών υποεπιτροπών της δεν χορηγούνται κατά το τμήμα που περιλαμβάνουν στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με ζητήματα εμπορικού ή βιομηχανικού απορρήτου, ήτοι ιδίως σχέδια ή κανόνες τεχνικής φύσεως, οδηγίες, τύπους και πρότυπα, πηγές προμήθειας ή παραγωγής προϊόντων, καθώς και οποιαδήποτε εμπιστευτικής φύσεως αναφορά έχει οικονομική αξία για την ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος'.