Αποκτήστε… νεότερο μυαλό κατά επτάμισυ χρόνια με συγκεκριμένο τρόπο διατροφής

  • Iatropedia
Μετά από πέντε χρόνια μελέτης και παρακολούθησης ηλικιωμένων ατόμων, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ο τρόπος διατροφής ήταν αυτός που τους έκανε να έχουν κατά επτάμισυ χρόνια μικρότερη γνωστική εξασθένηση.

Το Rush University Medical Center στο Σικάγο ανακοίνωσε με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Alzheimer’s and Dementia ότι μετά από παρακολούθηση 960 ηλικιωμένων με μέση ηλικία τα 81,4 χρόνια για μία πενταετία, διαπιστώθηκε ότι η δίαιτα MIND ήταν αυτή που μείωσε κατά επτάμισυ χρόνια την φυσική εξασθένηση του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι αυτοί απεδείχθη ότι έμειναν νεότεροι στο μυαλό κατά επτάμισυ ολόκληρα χρόνια από τους άλλους συνομηλίκους τους που είχαν τις ίδιες συνθήκες ζωής αλλά διαφορετική διατροφή.

Η δίαιτα MIND μοιάζει πολύ με την μεσογειακή διατροφή. Είναι πλούσια σε λαχανικά, σαλάτες (καθημερινά), ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρι (μία φορά την εβδομάδα), κοτόπουλο (δύο φορές την εβδομάδα), φασόλια και δημητριακά. Θεωρεί πολύ σημαντικές τις φράουλες, τα βατόμουρα (σμέουρα) και τα μύρτιλλα και… προσφέρει καθημερινά κι ένα ποτήρι κρασί.

Αντίθετα, όσοι ακολουθούν την συγκεκριμένη δίαιτα μειώνουν κατά πολύ το κόκκινο κρέας, το βούτυρο (το πολύ ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα), την μαργαρίνη, τα τυριά, τα γλυκά, τα τηγανητά και αποφεύγουν το fast food. Η Martha Clare Harris, επικεφαλής της σχετικής μελέτης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα των ερευνών μας δείχνουν ότι η δίαιτα MIND καθυστερεί σημαντικά τη γνωστική εξασθένηση που οφείλεται στην ηλικία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι περιλαμβάνει η δίαιτα MIND που μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ στο μισό!