ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κινδυνεύουν νεφροπαθείς από έλλειψη φαρμάκου

  • Iatropedia
Ο ΙΦΕΤ επιβεβαιώνει σε γιατρούς που επικοινώνησαν μαζί του την έλλειψη του σκευάσματος kayexalate σε σκόνη που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υπερκαλιαιμίας...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Δεν φτάνει που η σκόνη αυτή φτάνει στους νεφροπαθείς της χώρας μας με την χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία του ΙΦΕΤ, εδώ και 15 ημέρες υπάρχει και έλλειψη στις εισαγωγές με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεφροπαθείς που έχουν να το λάβουν παραπάνω από 10 ημέρες!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, μια εισαγωγή του φαρμάκου αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα αλλά τα κουτιά θα είναι περιορισμένου αριθμού και δεν θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των νεφροπαθών της χώρας…

Η αυξημένη υπερκαλιαιμία είναι μία επείγουσα ιατρική κατάσταση που συνδέεται με δυνητικά θανατηφόρους μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμία).

Η υπερκαλιαιμία είναι συχνά ασυμπτωματική, έως ότου παρουσιασθούν πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα. Το ακριβές επίπεδο στο οποίο παρατηρούνται τοξικές δράσεις στους σκελετικούς ή στον καρδιακό μυ ποικίλει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Τελικά, μπορεί να προκύψουν μυϊκή αδυναμία, ηλεκτροκαρδιογραφικές ανωμαλίες και ανίατες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.