Αποκλειστικό: Καλή χρονιά για τους εργαζόμενους στο ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς την ηγεσία του ΥΥΚΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όλοι είπαν "ναι" στο κάλεσμα του ΣΕΚΕΕΛ εκτός από την ηγεσία του ΥΥΚΑ που έστειλε εκπρόσωπο με δύο ώρες καθυστέρηση, δηλαδή την ώρα που όλα είχαν τελειώσει! Το θέμα στηλίτευσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης που είπε ότι νιώθει προσβολή για το γεγονός ότι δεν υπήρχε στην αίθουσα εκπρόσωπος της ηγεσίας, ενώ όταν έφτασε στο κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ ο εκπρόσωπος του Ανδρέα Ξανθού, ζήτησε συγνώμη για την καθυστέρηση και ευχήθηκε απλά χρόνια πολλά! Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, η υπεύθυνη του τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Λέτα Αντωνίου, ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, η πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστικού, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου και βέβαια παρέστη ο νυν πρόεδρος του Κέντρου, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

«Χρόνια πολλά» λοιπόν, αλλά όπως είπε στη εισήγησή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ (ΣΕΚΕΕΛ), Σταμάτης Πουλής, η Δημόσια Υγεία είναι η πιο δημιουργική έκφραση της δημοκρατίας επειδή διαχέεται σε όλη την κοινωνία και ως εκ τούτου πρέπει να είναι προτεραιότητα της Πολιτείας». Όπως επισήμανε ο κ. Πουλής «χρειάζεται ένα οργανωτικά διευρυμένο, εύρωστο και ενδυναμωμένο ΚΕΛΠΜΟ και οι εργαζόμενοι δικαιούνται να είναι κεντρικός παράγοντας αυτής της εξέλιξης».

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμα οι εργαζόμενοι στο Κέντρο και για τα οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Παρασκευή σύσκεψη με τον γενικός γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζο, ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε ότι «ωρίμασαν οι συνθήκες για να διευθετηθούν και δεν είναι επιτρεπτό να αντιμετωπιζόμαστε ως υπάλληλοι δεύτερης  κατηγορίας. Μιλάμε με το υπουργείο Υγείας και περιμένουμε την αποκατάστασή μας ως εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας».

poylis2

Στον χαιρετισμό του ο κ. Λεβέντης είπε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε νομοθετικά το ΚΕΕΛΠΝΟ και να διευρύνουμε την χρηματοδότησή του καθώς στην Ελλάδα δεν έλαβε το Κέντρο ποτέ την θέση που του αρμόζει». Ο κ. Λεβέντης δεν παρέλειψε εξάλλου να κάνει και πολιτικά σχόλια λέγοντας ότι πιθανώς πλησιάζουν εκλογές και τονίζοντας ότι οι ¨κόφτες» μπαίνουν επειδή στην Ελλάδα είχαμε διεφθαρμένες κυβερνήσεις!».

Ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, παίρνοντας τον λόγο είπε ότι «για την ΝΔ το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένας σημαντικός οργανισμός του οποίου πρέπει να περιφρουρήσουμε το κύρος της διοίκησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Και τόνισε ότι «δεν πρέπει τέτοιοι οργανισμοί να χρησιμοποιούνται σε πολιτικές αντιπαλότητες. Ωστόσο αν υπάρχουν ενδείξεις ότι χρειάζεται εξυγίανση, να γίνει άμεσα και χωρίς πολλές κουβέντες ώστε να υπηρετηθεί η διαφάνεια και να λάβει τέλος η αγωνία των εργαζομένων».

Ο κ. Οικονόμου ωστόσο στηλίτευσε την στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη που σε συζήτηση χθες στην Βουλή είπε ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόσληψη 250 γιατρών και νοσηλευτών ώστε να ανοίξουν οι 130 κλειστές κλίνες ΜΕΘ. «Ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα», τόνισε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ότι έχει καταθέσει Ερώτηση στην Βουλή ώστε να απαντήσουν από την ηγεσία του ΥΥΚΑ γιατί δεν πραγματοποιήθηκε ακόμα διαβούλευση για τα ανοιχτά ζητήματα των εργαζομένων. Και τόνισε ότι πρώτο μέλημα του κόμματός της είναι η αναδιοργάνωση και η επένδυση στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τους εργαζόμενούς του. Και κατέληξε με την ευχή αυτή η αναδιοργάνωση να γίνει με όρους διαφάνειας τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερασπιστεί κάθε εργαζόμενο του οποίου πλήττονται τα δικαιώματα.

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Λέτα Αντωνίου προσέθεσε ότι η καλή χρονιά θα έρθει αν απορρίψουμε τους εκβιασμούς και αποκαταστήσουμε τις απώλειες του λαού. «Η εργατική τάξη πλήρωσε την κρίση» τόνισε η κ. Αντωνίου καταλήγοντας ότι η εργατική τάξη είναι που πρέπει να σφραγίσει στο εξής τις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, χαιρέτησε την πρωτοβουλία των εργαζομένων να πραγματοποιήσουν την κοπή της πίτας εντός του κεντρικού κτηρίου καθώς το ΔΣ το έκανε φέτος σε δομές οροθετικών ασθενών και είπε: «Εύχομαι στους 807 εργαζόμενους του Κέντρου κάθε ευτυχία. θα βρεθούμε και πάλι στις επάλξεις για την φετινή επιδημία γρίπης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και ετοιμαζόμαστε από τώρα για την ελονοσία που θα κάνει την εμφάνισή της το καλοκαίρι. Χρειαζόμαστε εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που χρονολογείται από το 2001», κατέληξε.

rozenmp -papaef

Η τ. πρόεδρος του Κέντρου, καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστικού είπε στον σύντομο χαιρετισμό της ότι είναι συγκινητικό να βρίσκεται πάντα κοντά στους πρώην συνεργάτες της και ότι νιώθει περήφανοι που κάθε ένας από αυτούς είναι απόλυτα εξειδικευμένος στο αντικείμενο που χειρίζεται.

Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου τόνισε στην ομιλία του ότι οι οργανισμοί όπως είναι το  ΚΕΕΛΠΝΟ χρειάζονται επικαιροποίηση και νέες θέσεις εργασίας. «Αισθάνομαι υπερήφανος που το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αυτό το προσωπικό που στάθηκε επάξια στις επάλξεις και συνεργάζεται πολύ καλά και με το ΕΚΕΠΥ για το καλό των πολιτών αλλά και των μεταναστών. σας τιμώ για την προσφορά σας», τόνισε κλείνοντας ο κ. Παπαευσταθίου.

Ενώ ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Α. Βατόπουλος σημείωσε ότι «έχω δύο καπέλα, αυτό του προέδρου της ΕΣΔΥ και του επιστημονικού υπεύθυνου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Και οι δύο οργανισμοί έχουν αγαστή σύμπραξη που εκφράζεται πολύ καλά στις εγκαταστάσεις της Βάρης. να τονίσω μόνο ότι η Δημόσια Υγεία κόβει την δουλειά στην κλινική ιατρική και δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα δύο αυτά. Κάποτε οι διορισμοί να σταματήσουν να γίνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο κ. Πατούλης αναρωτήθηκε ανεβαίνοντας στο βήμα αν έχει τόσο πολλή δουλειά η ηγεσία του ΥΥΚΑ που δεν μπόρεσε να έρθει να τιμήσει τους εργαζόμενους του ΚΕΕΛΠΝΟ για λίγη ώρα, ενώ τόνισε ότι πέρσι ως πρόεδρος του ΙΣΑ είχε προειδοποιήσει για την επιδημία γρίπης που τελικά οδήγησε στον θάνατο 196 ανθρώπους. «Αυτό είχε σχέση με τις πολιτικές πρόληψης και την έλλειψη κλινών ΜΕΘ», επισήμανες ο κ. Πατούλης που τόνισε ότι είναι ευχάριστο να ακούει από τον κ. Ρόζενμπεργκ ότι ετοιμαζόμαστε ήδη για την ελονοσία ώστε να προστατευτούν οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινωνίες. Και ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ ο κ. Πατούλης χαιρέτισε την συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και επισήμανε ότι στα θέματα δημόσιας Υγείας πρέπει να είμαστε Εθνική Ελλάδος!

pat 2