ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Ο Ερυθρός από Αρρυθμιολογικό Κέντρο Αναφοράς, υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την έκφραση που χρησιμοποιούμε ως τίτλο, είπε στο iatropedia επεμβατικός καρδιολόγος στο "Κοργιαλένειο -Μπενάκειο" (Ερυθρός) για να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο- διαμάντι των Αμπελοκήπων. Λόγω έλλειψης προϋπολογισμού, οι αναμονές για έναν βηματοδότη φτάνουν και ξεπερνούν τα 10 άτομα ανά γιατρό, ενώ κάποιοι έχουν καταλήξει μέχρι να βρεθεί ο βηματοδότης...

Το περίεργο είναι ότι ούτε στον «Ευαγγελισμό», ούτε στο Σισμανόγλειο, ούτε και στο Γενικό Κρατικό (Γ. Γεννηματάς) αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα… Μάλιστα γιατρός από το Σισμανόγλειο μας είπε ότι έχει τοποθετήσει φέτος 240 βηματοδότες χωρίς να του δημιουργούν προβλήματα και καθυστερήσεις από την διοίκηση ή το γραφείο προμηθειών!

Στον Ερυθρό όμως κάθε μέρα οι γιατροί κάνουν αγώνα, είτε βάζοντας εισαγωγή τους πιο βαριά ασθενείς – που ακόμα κι έτσι πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μια εβδομάδα για να βρεθεί βηματοδότης-, ή με το να παραπονούνται ξανά και ξανά στην διοίκηση για την κατάσταση αυτή…

Σε μια τελευταία περίπτωση για απινιδωτή που στοιχίζει 5000 ευρώ, δόθηκε άδεια από την ειδική επιτροπή που συνεδριάζει για τις πανελλαδικές ανάγκες κάθε 15ήμερο, στη συνέχεια δόθηκε άδεια και από τον διοικητή του Ερυθρού, αλλά ο απινιδωτής δεν δόθηκε. Όταν ο θεράπων γιατρός απευθύνθηκε στο γραφείο προμηθειών του νοσοκομείου, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για αυτόν τον έναν!

Το iatropedia έχει κανακάνει πρόσφατα ρεπορτάζ για το θέμα.

Κι εγώ τίθεται το ερώτημα

Γιατί στα άλλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου υπάρχουν χρήματα για βηματοδότες και στον Ερυθρό ειδικά δεν υπάρχουν; Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι ένα υλικό που κοστίζει μόλις 600 ευρώ και για να χορηγηθεί περνά από την έγκριση 3 τουλάχιστον «καναλιών», παρόλα αυτά δεν μπορεί να αγοραστεί ειδικά στον Ερυθρό.

Το εύλογο συμπέρασμα είναι ότι ο διοικητής είτε από μόνος του είτε από άνωθεν οδηγία, έχει αποφασίσει να υποβαθμίσει το Αρρυθμιολογικό Κέντρο που αναπτύσσεται σε δύο καρδιολογικές κλινικές και στελεχώνεται από άριστους κατά γενική ομολογία επεμβατικούς καρδιολόγους και ηλεκτροφυσιολόγους.

Επιπλέον ποιος θα πάρει την ευθύνη για τους δύο τουλάχιστον ασθενείς που κατέληξαν γιατί δεν βρέθηκε εγκαίρως ο βηματοδότης;