Αποκάλυψη: στο PSI για «κούρεμα» και τα ομόλογα που δόθηκαν για φάρμακα!

  • Iatropedia
Αναταραχή στην αγορά φαρμάκου προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει αιφνιδίως στο κούρεμα, τα ομόλογα που είχαν δοθεί στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την αποπληρωμή οφειλών από τα νοσοκομεία.

Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ενημερώθηκαν τυχαία για την πρωτοβουλία αυτή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ενώ κάποιες άλλες δεν το έμαθαν ποτέ.

Τα συγκεκριμένα ομόλογα δόθηκαν στις φαρμακοβιομηχανίες για την αποπληρωμή των οφειλών των τελευταίων ετών και ήταν ήδη μειωμένα κατά περίπου 30%, αν υπολογίσει κανείς και τις εκπτώσεις αλλά και την καθυστέρηση ετών.

Ένα νέο κούρεμα κατά 50% θα σημαίνει ουσιαστικά πως οι εταιρείες θα εισπράξουν ελάχιστα από τα προϊόντα που είχαν διαθέσει στα νοσοκομεία.

Η πρωτοβουλία Βενιζέλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κλάδου και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αντιδράσεις με επιπτώσεις για τους ασθενείς.

Οι οφειλές αυτές προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προέρχονταν από φάρμακα που είχαν διαθέσει στα δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια και δεν είχαν πληρωθεί.

Ακολούθησε ρύθμιση χρεών και επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα για μετρητά δόθηκαν ομόλογα. Ομόλογα όμως τα οποία αν εισπράττονταν άμεσα από τις εταιρείες, θα ήταν ούτως ή άλλως «κουρεμένα» κατά 30%.

Η κίνηση της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει κάποιες- κυρίως ξένες- εταιρείες να τηρήσουν άλλη στάση από δω και πέρα, δίνοντας φάρμακα μόνο με μετρητά. Κάτι που ήδη πράττουν ορισμένες, δημιουργώντας προβλήματα στην άμεση παράδοση απαραίτητων σκευασμάτων στα νοσοκομεία.