Αποκάλυψη σοκ: 20.000 εξετάσεις αίματος στα αζήτητα!

  • Iatropedia
Η κρίση αλλά και τα ύποπτα παιχνίδια που επικρατούν στο σύστημα υγείας κρατούν εγκλωβισμένους 20.000 ασθενείς οι οποίοι περιμένουν τα αποτελέσματα για εξετάσεις αίματος αλλά δεν μπορούν να τα πάρουν επειδή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια στη Νομαρχιακή Μονάδα του ΙΚΑ της Αθήνας.

Όπως καταγγέλλει ο κ.Χ.Μπούρος διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας του ΙΚΑ της Αθήνας στα ράφια του κεντρικού υποκαταστήματος του ιδρύματος υπάρχουν στα αζήτητα 20.000 δείγματα αίματος που δεν μπορούν να εξετασθούν καθώς οι προμηθεύτριες εταιρείες δεν δίνουν πλέον τα προϊόντα τους (αντιδραστήρια) καθότι δεν πληρώνονται από το ΙΚΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση των υπευθύνων είναι να δοθούν τα δείγμα αίματος προς εξέταση σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ωστόσο κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει το κόστος στα ύψη καθώς οι αντίστοιχες τιμές στο ΕΣΥ είναι πολλαπλάσιες.

Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τον κ.Μπούρο ότι ενώ μια απλή εξέταση αίματος στο ΙΚΑ κοστίζει κοντά στα 7 σεντς σε δημόσιο νοσοκομείο το κόστος μπορεί να αγγίξει και το 1,5 ευρώ.

Για μια πιο σύνθετη εξέταση φαίνεται ότι το κόστος πάει στα ύψη. Για παράδειγμα για προστατικό αντιγόνο το ΙΚΑ ξοδεύει περίπου 3 με 3,5 ευρώ ενώ στο ΕΣΥ απαιτούνται ακόμη και 45 ευρώ!

Σύμφωνα με του υπολογισμούς για να πραγματοποιηθούν οι 20.000 εξετάσεις χρειάζονται περί τα 100.000 ευρώ που φαίνεται πως ελέω μνημονίου δεν είναι διαθέσιμα.