Από τον Σκαραμαγκά στο Λοιμωδών: «Μπαλάκι» 30 άνθρωποι με αυτισμό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πρόκειται για 30 άτομα με αυτισμό που έδιωξαν κυριολεκτικά από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά επειδή το κτήριο προορίζεται για αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο δικηγόρος του Συλλόγου Παναγιώτης Μπαλακτάρης δήλωσε αποκλειστικά στο Iatropedia: "Αποκαλύφθηκε μια περίπτωση σύγχρονου κρατικού "Κωσταλέξη" διότι παιδιά τα οποία είναι ευλογία και όχι βάρος, στην ουσία κακοποιούνται και βασανίζονται. Απευθύνουμε έκκληση στην Πολιτεία αλλά και στην κοινωνία των πολιτών να βοηθήσει ώστε τα άτομα αυτά να επαναμεταφερθούν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά το οποίο πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να ανταποκριθεί στην αρχική του αποστολή. Η Ελλάδα δεν είναι Μεσαίωνας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει. Η Δικαιοσύνη έχει ήδη λάβει γνώση και αναμένουμε τις ενέργειές της.

Ο κ. Γιώργος Γεωργούλας, πρόεδρος του Συλλόγου «Οικογένεια» δήλωσε αποκλειστικά στο iatroepdia:

«Τα παιδιά μας έζησαν και μεγάλωσαν επί 30 έτη στις δομές Σκαραμαγκά η οποία κατασκευάστηκε ως φοιτητική εστία του ΟΑΕΔ και για αυτό ακριβώς το λόγο διέθετε εξαιρετικούς χώρους διαβίωσης οι οποίοι, αν εξαιρέσουμε την αρχική λειτουργία του, η οποία ήταν άριστη με εκδρομές και δυνατότητες να πηγαίνουν στα σπίτια τους τα ΣΚ, στην συνέχεια ο χώρος εξαθλιώθηκε με μηδαμινή συντήρηση του κτιρίου επί 20ετίας και τον αποδεκατισμό του απαραίτητου προσωπικού. Φτάσαμε στο σημείο να παιδιά να μην έχουν σωστή διαβίωση.

Οι ηλικίες είναι 35 με 52 ετών αλλά εμείς τους βλέπουμε και τους νιώθουμε ως παιδιά. Το αποκορύφωμα λοιπόν είναι αντί να γίνει άμεσα η συμπλήρωση του προσωπικού που έλειπε και μία αναβάθμιση στη δομή, πατώντας πάνω στις κακές συνθήκες διαβίωσης, προτιμήθηκε η  μεταστέγαση σε άλλους χώρους, αδιαφορώντας για την ψυχική καταστροφή που επέφεραν στα παιδιά παίρνοντας τα από ένα χώρο στο οποίο έζησαν επί 30 χρόνια και πηγαίνοντάς τα σε χώρους που θεωρούσαν κατάλληλους…

Οι χώροι αυτοί είναι ο έας στο Ίδρυμα Μελισσίων – ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως γηροκομείο και συνφιλοξενούνται ηλικιωμένοι, άστεγοι και άποροι- και στις εγκαταστάσεις του παλιού Λοιμωδών στους οποίους επίσης συνφιλοξενούνται άποροι κάνοντας την συμβίωση αδύνατη . Οι χώροι έχουν διαστάσεις μικρής αποθήκης. Στο δε Λοιμωδών, όταν τα παιδιά αντιδρούν σε αυτό που ζουν και δεν αντέχουν, καταλήγουν δεμένα με ιμάντες ή με έντονη χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων με πολύ κακές συνέπειες από παρενέργειες».

1

2

3

4

5

6