Από επιτροπές άλλο τίποτα… Αλλαγές σε αυτήν για το Φάρμακο και μία νέα για τον καπνό!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα σημεία των καιρών δείχνουν ότι έρχονται νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και μεγαλύτερα clawback για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Και αυτό από μόνο του είναι σαν να μύρισε "μπαρούτι" καθώς ειδικά οι πολυεθνικές έχουν να λογοδοτήσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα και στις μητρικές τους. Και η κρίση μετρά πια πολλά χρόνια... Με τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων να έχουν ουσιαστικά "παγώσει", η ηγεσία του ΥΥΚΑ άλλαξε τα πρόσωπα και επανακινεί την διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, ορίστηκε και επιτροπή καπνού στο υπουργείο Υγείας για να ελέγχει τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Θα ήταν χρήσιμο βέβαια να ασχολείται και με τον καπνό μέσα στο υπουργείο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Με βάση τον νόμο 4419/2016, ο οποίος προβλέπει την προσαρμογή του εθνικού στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου των προϊόντων καπνού και ο οποίος τέθηκε ήδη σε ισχύ, οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Υγείας κάθε νέο προϊόν που θα διαθέσουν στην ελληνική αγορά. και η κοινοποίηση αυτή θα ελέγχεται από πενταμελή επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Ας δούμε ποια είναι τα μέλη της επιτροπής καπνού: Πρόκειται για την κ. Σοφία Χατζίδου (προϊσταμένη τμήματος Παραγόντων Κινδύνου του υπουργείου Υγείας), τον κ. Νίκο Σπετσέρη (εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών), την κ. Σταματίνα Χρόνη (εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας), τον κ. Κωνσταντίνο Γκίρτη (φαρμακοποιό στον ΕΟΦ) και τον καθηγητή Πνευμολογίας, Μιχάλη Τουμπή (εκπρόσωπο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας).

Η επιτροπή θα αξιολογεί, μεταξύ άλλων, τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες για την τοξικότητα, τον κίνδυνο εθισμού και την ελκυστικότητα του νέου προϊόντος καπνού, ιδίως όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές του.

Δείτε ποια είναι τα νέα πρόσωπα στην επιτροπή φαρμάκου: Πρόκειται για τον σύμβουλο του υπουργού Υγείας Φίλιππο Ταραντίλη, τον πρόεδρο της Επιτροπής της θετικής λίστας, Δημήτρη Κούβελα, τον οικονομικό διευθυντή του ΕΟΠΥΥ, Κώστα Μπαρούς και την κ. Παναγιώτα Λίτσα από την διεύθυνση φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ.