Απλή και έξυπνη συσκευή διάγνωσης καρδιακής προσβολής

  • Iatropedia
Απλή και έξυπνη συσκευή διάγνωσης καρδιακής προσβολής
Η νέα συσκευή που ανέπτυξαν Νοτιοκορεάτες επιστήμονες θυμίζει… θερμόμετρο, είναι εξίσου απλή στην χρήση και θα βοηθήσει στην διάγνωση καρδιακών προσβολών σε απομακρυσμένες ή φτωχές περιοχές όπου δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Εμπνευσμένοι από την χρηστική απλότητα των θερμομέτρων υδραργύρου, Νοτιοκορεάτες ερευνητές δημιούργησαν μια συσκευή που παρέχει την δυνατότητα άμεσης διάγνωσης πιθανής καρδιακής προσβολής μετρώντας με έναν εύκολο και άμεσο τρόπο τις τιμές της τροπονίνης στο αίμα. Η μέτρηση των επιπέδων της πρωτεΐνης αυτής είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μπορέσει να πει κανείς αν ένα άτομο έχει υποστεί καρδιακή προσβολή καθώς οι συγκεντρώσεις της αυξάνονται όταν το αίμα αποκόπτεται από την καρδιά και ο καρδιακός μυς έχει υποστεί ζημία.

Η συσκευή που ανέπτυξε ο Sangmin Jeon και οι συνεργάτες του περιλαμβάνει ένα γυάλινο φιαλίδιο, εξειδικευμένα νανοσωματίδια (δενδριτικά νανοσωματίδια πλατίνας) λίγο μελάνι και έναν λεπτό, τριχοειδή σωλήνα. Όταν αναμιχθεί ανθρώπινος ορός που περιέχει τροπονίνη έστω και σε ελάχιστες τιμές με τα νανοσωματίδια και μπει στο φιαλίδιο, το μελάνι αρχίζει να σκαρφαλώνει στον προεξέχοντα σωλήνα όπως ο υδράργυρος στο θερμόμετρο ενώ ο ενδείκτης διαβάζεται δια γυμνού οφθαλμού –όπως… στο θερμόμετρο.

Σήμερα, η ανίχνευση της τροπονίνης απαιτεί ογκώδη, ακριβά όργανα και αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό για επί τόπου χρήση σε φτωχές ή απομακρυσμένες περιοχές. Κι όμως, τα ¾ των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις σημειώνονται ακριβώς σε τέτοιες περιοχές. Η έγκαιρη διάγνωση θα συμβάλλει στην μείωση των αριθμών αυτών, επισημαίνει η ομάδα του Jeon στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας Analytical Chemistry, ετοιμάζοντας τώρα ένα πιο ευαίσθητο και προσβάσιμο διαγνωστικό τεστ.