Απίστευτο: ξέμειναν και από αντιδραστήρια τα νοσοκομεία! Χωρίς εξετάσεις οι ασθενείς

  • Iatropedia
Τρόικα και κυβέρνηση επιχειρούν να περιστείλουν και άλλο τις δαπάνες των νοσοκομείων παρότι πλέον τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν ξεμείνει ακόμη και από αντιδραστήρια. Δείτε ποιες εξετάσεις αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν πλέον τα νοσοκομεία

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ούτε και τις απλές διαγνωστικές εξετάσεις αίματος και ούρων δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν ακόμη και τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας καθώς οι κουρεμένοι μνημονιακοί προϋπολογισμοί του ΕΣΥ, δεν επιτρέπουν την αγορά των απαραίτητων αντιδραστηρίων.

Παρότι πρόκειται για εξαιρετικά φθηνές εξετάσεις με αντίστοιχα φθηνά αντιδραστήρια, τα νοσοκομεία δεν μπορούν ούτε αυτά να αγοράσουν.

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να καθυστερούν τη θεραπεία τους, να παραμένουν περισσότερες ημέρες νοσηλευόμενοι και φυσικά να κοστίζουν χωρίς λόγο πιο ακριβά στο σύστημα. Εκτός αυτού και σοβαρά πάσχοντες μένουν μέσα στο νοσοκομείο πολύ περισσότερο από ότι απαιτείται , συχνά χωρίς να το γνωρίζουν, με κίνδυνο βέβαια να πάθουν λοιμώξεις.

Χαρακτηριστική η περίπτωση των καρδιοπαθών που φθάνουν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας: «κατά καιρούς μένουμε χωρίς αντιδραστήρια για την εξέταση probnp που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι οι ασθενείς μένουν περισσότερο μέσα νοσηλευόμενοι αλλά αυτή η παράταση νοσηλείας αυξάνει κατακόρυφα το κόστος».

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι καθυστερήσεις αυτές με κίνδυνο συχνά τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Το μέλλον μάλιστα προδιαγράφεται δυσοίωνο καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων θα τσεκουρωθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα, δέσμευση πουν έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έναντι της τρόικας. Γι αυτό και οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων θα υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με βασικό δεδομένο ότι θα τηρούν αυστηρά τους κουρεμένους προϋπολογισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται απολύσεις και στα νοσοκομεία; Τι ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Χωρίς τραυματιοφορείς σήμερα όλα τα νοσοκομεία της χώρας! Τι θα γίνει με τους ασθενείς

Από τι κινδυνεύουν οι Έλληνες στην εποχή του μνημονίου;

Υπήρχε καρκίνος τα αρχαία χρόνια; Πέθαιναν οι άνθρωποι από την ασθένεια;

Πως θεραπεύεται η γυναικεία ακράτεια ούρων;