Απίστευτο: Πόσα μικρόβια μεταφέρονται με ένα ερωτικό φιλί…

  • Iatropedia
Ένα “βαθύ” φιλί δεν είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης του έρωτα και της σεξουαλικής επιθυμίας: Είναι επίσης μια ευκαιρία για την μεταφορά εκατομμυρίων μικροβίων!

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που έγινε στην Ολλανδία, με επικεφαλής τον δρ Remco Kort από το τμήμα Microbiology and Systems Biology της εταιρείας ΤΝΟ.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα φιλί που διαρκεί 10 δευτερόλεπτα μπορεί να αντιστοιχεί στην μεταφορά 80 εκατομμυρίων μικροβίων από το ένα άτομο στο άλλο! Και αν αυτά τα δύο άτομα ανταλλάσσουν τέτοια φιλιά πολλές φορές κάθε μέρα, καταλήγουν να έχουν παρόμοια μικρόβια στον οργανισμό τους.

Ο δρ Kort υποστηρίζει ότι “Τα βαθιά φιλιά, που περιλαμβάνουν την πλήρη επαφή της γλώσσας και την ανταλλαγή σάλιου, είναι μια συμπεριφορά που συναντάται μόνο στον άνθρωπο και είναι κοινή σε πάνω από το 90% των γνωστών πολιτισμών παγκοσμίως (…) Απ' όσο ξέρουμε, οι ακριβείς επιπτώσεις των φιλιών αυτών στο μικροβίομα του στόματος (μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στο στόμα) δεν έχουν μελετηθεί ποτέ. Θέλαμε να μάθουμε το βαθμό στον οποίο δύο άνθρωποι που έχουν ερωτική σχέση μοιράζονται την ίδια στοματική “μικροχλωρίδα” και διαπιστώσαμε ότι όσο περισσότερο φιλιούνται, τόσο πιο όμοια μικρόβια έχουν”.

Το στόμα είναι “έδρα” σε πάνω από 700 είδη βακτηρίων, αλλά ολόκληρο το σώμα διαθέτει πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, οι οποίοι βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών και την πέψη των τροφών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microbiome.

http://www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμβουλές υγείας για να μην ξυπνήσει ο έρπης!

Ποια σεξουαλική πράξη ξεσηκώνει άνδρες και γυναίκες