Απίστευτο: Λογοθεραπευτές χωρίς πτυχία θεραπεύουν μικρά παιδιά! Τι καταγγέλλει ο επίσημος Σύλλογος

  • Iatropedia
Κι όμως σε εποχή ανεξέλεγκτης δράσης του κάθε επιτήδειου και μη ελέγχου από το αρμόδιο υπουργείο της Υγείας, συμβαίνει και αυτό: λογοθεραπευτές χωρίς πτυχία θεραπεύουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Διαβάστε τι καταγγέλλει ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πόσα χρόνια χρειάζεται άραγε ένα υπουργείο για να αποφασίσει να πιστοποιήσει έναν κλάδο και να του δώσει το δικαίωμα να εκδίδεται κανονικά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Στην Ελλάδα χρειάζεται πιθανώς πάνω από 10 χρόνια καθώς τόσα είναι τα έτη της καθυστέρησης του υπουργείου για να δώσει την άδεια να εκδίδονται νόμιμες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος των λογοθεραπευτών.

Αποτέλεσμα είναι να κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο και φυσικά επιπτώσεις ακόμη και μαϊμού επαγγελματίες και να κάνουν κανονικά θεραπείες σε άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα.
Όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ): “Η θεσμοθέτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των λογοθεραπευτών καθυστερεί εδώ και δέκα χρόνια μέσα στην ατελείωτη γραφειοκρατία, την αδιαφορία, τη διπλωματία και τις σκοπιμότητες των πολιτικών και των φορέων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο ΣΕΛΛΕ αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης μίας άδειας που θα επιτρέψει στους επαγγελματίες λογοθεραπευτές να εργάζονται ως αναγνωρισμένοι επιστήμονες και σε όσους αναζητούν τις υπηρεσίες τους να αισθάνονται σίγουροι ότι λαμβάνουν τη δέουσα επιστημονική υποστήριξη”.

Και αυτό διότι συνέπεια είναι επιστήμονες στο χώρο της υγείας, ουσιαστικά να εργάζονται χωρίς κανένας αρμόδιος φορέας να έχει πιστοποιήσει την επιστημονική τους κατάρτιση.
Και εδώ βέβαια έρχονται οι πραγματικές συνέπειες για τους ασθενείς: Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος: “Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επάγγελμα να ασκείται και από ανθρώπους που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα.

Με δεδομένο ότι ο λογοθεραπευτής παρέχει υπηρεσίες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα μικρά παιδιά και οι ενήλικες που παρουσιάζουν διάφορες διαταραχές λόγου, ομιλίας και κατάποσης (πρωτογενείς ή ως αποτέλεσμα σοβαρών παθολογιών), αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι η παροχή αυτών των υπηρεσιών από επαγγελματίες που δεν διαθέτουν αποδεδειγμένα την κατάλληλη θεωρητική και κλινική κατάρτιση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία αυτών των ατόμων, ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το κράτος- τέρας συνεχίζει να ξεσκίζει την ψυχούλα της μικρής Μαριλένας

Πετούν στο δρόμο 4500 ανάπηρα παιδιά ελέω τρόικας!

Τα ονοματεπώνυμα γλωσσοδέτες φρενάρουν την επαγγελματική επιτυχία

Εισαγγελέας για το λουκέτο στην παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική του Αγία Σοφία