Απίστευτο! Διπλασιάζεται η συμμετοχή και στα γενόσημα! Νέες τσουχτερές τιμές

  • Iatropedia
Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα βάζουν πλέον οι ασφαλισμένοι όταν θα προμηθεύονται τα φάρμακα τους αφού εκτός από τον διπλασιασμό της συμμετοχής σε αυτά αναμένεται να ισχύσει το ίδιο και για τα γενόσημα φάρμακα!Έρχονται νέες επιβαρύνσεις για εκατομμύρια ασφαλισμένους

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέο χαράτσι από σήμερα 21 Οκτωβρίου για τις τσέπες των ασφαλισμένων καθώς θα κληθούν να πληρώνουν όλη τη διαφορά από την ασφαλιστική τιμή (τιμή αποζημίωσης) έως τη λιανική. Μέχρι πρότινος τη μισή διαφορά αυτή (50%) πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ πλέον όμως θα πρέπει να την καταβάλει ο ασθενής.

Την ίδια στιγμή διπλασιάζεται και η συμμετοχή των ασφαλισμένων που προμηθεύονται γενόσημα φάρμακα τα γνωστά δηλαδή αντίγραφα τα οποία κόστιζαν λιγότερο τουλάχιστον μέχρι πρότινος.

Αναλυτικότερα πρόκειται για μια επιβάρυνση που αφορά στα πρωτότυπα φάρμακα με τα οποία ακολουθούν θεραπευτική αγωγή χιλιάδες ασφαλισμένοι και σε πολλές περιπτώσεις το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν είναι πολύ μεγάλο.

Έτσι οι ασθενείς είτε θα πρέπει να πληρώνουν τα επιπλέον χρήματα από την τσέπη τους ή να επιλέγουν γενόσημα άλλα σκευάσματα δηλαδή αντίγραφα τα οποία αν και θα κόστιζαν πολύ φθηνότερα πλέον αυτό θα αποτελεί παρελθόν αφού ο ασθενής θα καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει τα πολύτιμα φάρμακα για την υγεία του.

Ποιοι είναι οι νέοι τρόποι υπολογισμού συμμετοχής ασφαλισμένου;

Ακολουθούν οι τρείς τρόποι υπολογισμού με αντίστοιχο παράδειγμα

Α΄ τρόπος : Σε περίπτωση όπου η λιανική τιμή είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική και η θεραπευτική κατηγορία φαρμάκου έχει γενόσημο:

Λιανική Τιμή = 30 €

Τιμή Αποζημίωσης = 20 €

Διαφορά Α.Τ. με Λ.Τ.= 10€

Αξία συμμετοχής Ασφαλισμένου με ποσοστό 25%=5€

Αξία πληρωτέα από ασφαλισμένο είναι 5€ + 10€ = 15€

Δηλαδή ο ασφαλισμένος θα πληρώσει το ποσό της συμμετοχής του και τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της Λ.Τ και της Α.Τ.

Β΄ τρόπος :Σε περίπτωση όπου η λιανική τιμή είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική και η θεραπευτική κατηγορία δεν έχει γενόσημο.

Λιανική Τιμή = 30 €

Τιμή Αποζημίωσης = 20 €

Διαφορά Λ.Τ. με Α.Τ.= 10€

Αξία συμμετοχής Ασφαλισμένου με ποσοστό 25%=5€

Αξία πληρωτέα από ασφαλισμένο είναι 5€ + 5€ = 10€

Δηλαδή η διαφορά που προκύπτει μεταξύ της Λ.Τ. και της Α.Τ μοιράζεται ισόποσα στον ασφαλισμένο και το Ταμείο.

Γ΄ τρόπος: Σε περίπτωση όπου η ασφαλιστική τιμή είναι μεγαλύτερη από τη λιανική (ανεξαρτήτου γενοσήμου)

Λιανική Τιμή = 10 €

Τιμή Αποζημίωσης = 15 €

ΒΗΜΑΤΑ

1. Η συμμετοχή υπολογίζεται πάνω στη Λ.Τ . (10Χ25%=2,5)

2. Υπολογίζουμε τη διαφορά που προκύπτει από Α.Τ. και Λ.Τ. (15-10=5)

3. Υπολογίζουμε το 50% της συμμετοχής (2,5Χ50%=1,25)

4. Ελέχγουμε ποια αξία είναι η μικρότερη από το βήμα 2 και το βήμα 3 (1,25

5. Αφαιρούμε από τη συμμετοχή τη διαφορά που προκύπτει από στο βήμα 4 (2,5-1,25=1,25)Οπότε ο ασφαλισμένος πληρώνει το 1,25 Є

Από τα παραδείγματα αυτά τεκμηριώνεται ότι ο ασφαλισμένος θα είναι ο μεγάλος χαμένος αφού είτε επιλέξει γενόσημο είτε ε αντίγραφο η συμμετοχή που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι τσουχτερή.

καμία προετοιμασία

«Χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς να έχει προηγηθεί η συνεννόηση με το γιατρό τους οι χρόνιοι πάσχοντες θα βρεθούν προ εκπλήξεων μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου καθώς το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία» σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Φαίνεται πάντως ότι οι γιατροί δεν έχουν ενημερωθεί καθώς το ιατρικό σώμα δεν έχει λάβει τη λίστα των αποζημιούμενων από τον Οργανισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τις τιμές αναφοράς.

Πάντως αν επιλεγεί γενόσημο φάρμακο η συμμετοχή παραμένει στο 25%.

Όμως νέο χαράτσι έρχεται για τους ασθενείς και από τις αρχές του νέου έτους οπότε και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν άλλο ένα ευρώ ανά συνταγή.

Να σημειωθεί ότι ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει πάνω από τρία φάρμακα σε κάθε συνταγή ενώ η θεραπείες χορηγούνται σε μηνιαία βάση.

Οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι πάντως αρνούνται να εισπράξουν το ένα ευρώ ανά συνταγή καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος: «δε θα εφαρμόσουμε το μέτρο από το νέο έτος διότι εμείς δε θα μετατραπούμε σε …ΔΕΗ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χωρίς δωρεάν φυσικοθεραπείες από σήμερα! Μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ

Ξεσκονίζονται νοσοκομεία και ιδρύματα για εμπόριο παιδιών! Σοκ στο πανελλήνιο για την 4χρονη

Χωρίς εξειδικευμένες εξετάσεις τα ελληνικά νοσοκομεία! Γιατί λείπουν σημαντικά τεστ

Έρχεται νέο μεγάλο κύμα κινητικότητας στα νοσοκομεία της περιφέρειας! Πότε θα τεθούν εκτός οι εργαζόμενοι