Απίστευτο: ΑμΕΑ ελέγχουν ρομπότ με την σκέψη τους και επισκέπτονται τις οικογένειές τους (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Iatropedia
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες εξαρτώνται σε πολλές περιπτώσεις πλήρως από τους άλλους ανθρώπους για να κάνουν ακόμη και τις απλούστερες εργασίες. Αλλά χάρη σε μια ομάδα ερευνητών από το Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) στην Ελβετία, ακόμα και εκείνοι που δεν μπορούν να κινήσουν τα χέρια και τα πόδια τους μπορούν τώρα να “επισκεφθούν” τους φίλους και την οικογένειά τους σαν να μην είχαν κανένα πρόβλημα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μηχανοκίνητο ρομπότ που ελέγχεται μέσω ηλεκτρομαγνητικών εγκεφαλικών σημάτων από τις σκέψεις του χρήστη και μόνο. Αν και το ρομπότ ήταν σε ένα εργαστήριο στο EPFL, τα ΑμΕΑ που το χειρίζονταν ήταν στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και ήταν σε θέση να το μετακινούν βλέποντας σε μια οθόνη αυτά που “βλέπει” και το ρομπότ μέσω κάμερας.

Το σύστημα δοκιμάστηκε επίσης με υγιείς ανθρώπους και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο οι υγιείς, όσο και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν περίπου ίσοι ως προς την ικανότητά τους να ελέγχουν το ρομπότ.

Οι χρήστες υποβλήθηκαν σε περίπου 10 ημέρες εκπαίδευσης προτού ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το ρομπότ επιτυχώς. Ενώ το ρομπότ ελέγχεται με τη σκέψη του χρήστη από απόσταση, δεν παύει να μπορεί από μόνο του να αποφεύγει τυχόν εμπόδια στο δρόμο του, χάρη σε ενσωματωμένους αισθητήρες που ανιχνεύουν αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται κοντά τους.

Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να παρέχει τη γενική κατεύθυνση με τη σκέψη του και το ρομπότ να υπολογίζει τις λεπτομέρειες της διαδρομής για το πώς να πάει από το σημείο Α στο σημείο Β.

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νανορομπότ θα «κολυμπούν» στο αίμα και θα απελευθερώνουν στοχευμένα φάρμακα!