Απ’ ευθείας ρευστό στον ΕΟΠΥΥ! Νέα διάταξη αλλάζει τη χρηματοδότηση του

  • Iatropedia
Στο παρελθόν είχε συμβεί και αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ να μην μπορεί να πληρώσει φάρμακα και νοσηλείες επειδή τα χρήματα του κατέληξαν στις …συντάξεις. Η οικονομική στενότητα της χώρας οδηγούσε πολλές φορές στην απόσπαση χρημάτων του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καλυφθούν άλλες ανάγκες. Πλέον με νέα διάταξη που φέρει τις υπογραφές των δύο συναρμόδιων υπουργών, Λυκουρέντζου –Βρούτση, αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.

Νέα διάταξη βρίσκεται λίγο πριν τη Βουλή σύμφωνα με την οποία στο άμεσο μέλλον τα χρήματα που κατατίθενται από τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες για την ιατρικοφαρμακευτική κάλυψη θα κατευθύνονται αυτομάτως στους λογαριασμούς του ΕΟΠΥΥ, ώστε να απορροφώνται αμέσως από το φορέα.

Σήμερα συνολικά τα χρήματα κατατίθενται στα ασφαλιστικά Ταμεία και στη συνέχεια γίνεται η κατανομή με βάση τις ανάγκες.

Ωστόσο ο τρόπος αυτός αποδείχθηκε πολλές φορές ασύμφορος για τον ΕΟΠΥΥ καθώς τα Ταμεία συχνά εισέπρατταν διάφορα ποσά για να καλύψουν άλλες ανάγκες όπως τις συντάξεις, με αποτέλεσμα ο φορέας να μένει ακάλυπτος.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις στο πρόσφατο παρελθόν ενώ είχε συμφωνηθεί να αποπληρωθούν διάφοροι πάροχοι (φαρμακοποιοί, γιατροί, εταιρείες), την τελευταία στιγμή τα χρήματα που προορίζονταν για τις ανάγκες του ΕΟΠΥΥ κατέληξαν σε συντάξεις.

Συνέπεια ήταν φυσικά οι διάφοροι πάροχοι του φορέα να αντιδράσουν και να ξεκινήσουν ακόμα και κινητοποιήσεις.

Με τον νέο τρόπο χρηματοδότησης, ανοίγει πάντως ένα παράθυρο ελπίδας, οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνονται συντομότερα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου