Αντώνης Σαμαράς: Όλη η υπόθεση έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα των Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων εμείς τον φέραμε και ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε. Εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη και γι' αυτό κατέθεσα μήνυση. Υπάρχουν 5, με τη σημερινή 6 καταγγελίες της Ένωσης Δικαστών κατά της κυβέρνησης Τσίπρα. Τη Δικαιοσύνη την πιέζει η ίδια η κυβέρνηση" είπε ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ άλλων στην ομιλία του που είχε αρκετές στιγμές έντασης.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά τις 8:30 το απόγευμα υπό παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές της ΝΔ. «Δεν ήρθα για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες. Δεν ήρθα για να απολογηθώ. Ήρθα για να καταγγείλω…», είπε από την αρχή δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του. «Δεν ήρθα να διατρανώσω πως είμαι αθώος, δε το έχω ανάγκη. Ήρθα να καταγγείλω τους κίνδυνους για τη χώρα και το πολίτευμα… Προειδοποιώ το Σώμα ότι όταν αποδειχθεί πλήρως πως το κατηγορητήριο είναι στημένο, και οι καταγγελίες εναντίον μου και εναντίον αθώων υπουργών συκοφαντικές θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να δημιουργηθεί αφού κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλείται ανωνύμους ψευδομάρτυρες για να σπιλώνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μιλάμε για το τέλος της αστικής δημοκρατίας» είπε με έμφαση ο πρώην πρωθυπουργός.

Ανδρέας Λοβέρδος

«Δεν θα υπάρξει έλεος» προειδοποίησε από βήματος ο τ. υπουργός Εργασίας και υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Και συνέχισε: «Μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ ότι ο Πρωθυπουργός με πρακτικές αρχισυμμορίτη στήνει αυτή την σκευωρία διότι δεν αντέχει το βάρος της αποτυχίας του. Οι ψευδομάρτυρες καταθέτουν άθλια ψεύδη».

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής που έχει διατελέσει και υπουργός Υγείας είχε πει: «Οχετός κοινωνικής χολέρας είναι οι πολυεθνικές στην Ελλάδα! Μάλιστα σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής και με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «υπάρχει σε πολλούς ένα περίεργο ερώτημα, εάν υπάρχει σκάνδαλο. Το σκάνδαλο αυτό, και μεγάλο είναι, και μεγάλη έκταση έχει, και η έρευνα πρέπει να περάσει και σε άλλες πολυεθνικές που λειτουργούν στην Ελλάδα, και τότε θα υπάρξει ένας οχετός κοινωνικής χολέρας που θα αποπλεύσει από αυτά που θα βγουν στην επιφάνεια».

Για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν σε βάρος του οι κ.κ. Λοβέρδος, Κεγκέρογλου και η κ. Χριστοφιλοπούλου, σχολίασε ότι «παρά πολλοί χρησιμοποίησαν σήμερα πολύ εύκολα το όνομά μου. Κατ’ αρχάς, η δική μου περίπτωση δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την ιστορία της Novartis… οι τρεις βουλευτές διαπίστωσαν ότι υπάρχει έγκλημα μετά από ενάμιση χρόνο, δηλαδή ότι δήθεν δεν είχε γίνει τιμολόγηση, δεν είχε εκδοθεί υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση. Απόφαση έχει εκδοθεί, θα κατατεθεί τώρα στη Βουλή, και θα εκτεθούν για άλλη μια φορά γιατί επιχείρησαν έναν κανιβαλιστικού τρόπου, πολιτικό αντιπερισπασμό».

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε τέλος ότι«μόλις κατάλαβαν ότι έρχεται το μεγάλο τσουνάμι, τότε θυμήθηκαν να κάνουν μια μηνυτήρια αναφορά, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ο κόσμος ξέρει, μας ξέρει όλους και μας ξέρει καλά».

Μάριος Σαλμάς

Ο τλεως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς σχολίασε ότι «θΘα κάνω υπομονή μέχρι να λάμψει η αλήθεια. Στη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς». Και πρόσθεσε: «Δεν απίστησα, δεν δωροδοκήθηκα, δεν φοβήθηκα, δεν λιποψύχησα, πέρασα μοναξιά όταν αποφάσισα να επιλύσω παθογένειες. Ίσως είμαι από τους ελάχιστους γιατρούς που δεν έχω πάει ένα ταξίδι πληρωμένο από εταιρεία… Λογαριασμούς δεν είχα και δεν έχω στο εξωτερικό… πάντα πίστευα σε αρχές και άξιες και δεν έδινα αξία στο χρήμα».

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του, υποστήριξε ότι θα αφήσει τα πρακτικά της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να δουν πως ενώ κάποιος υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και επέμεινε μέχρι τέλους να κάνει το καθήκον του μπορεί να γίνει και εν δυνάμει κατηγορούμενος από μία φήμη ενός μάρτυρα. «Εάν με παραπέμψετε, που δεν είχα αντίρρηση, μπορεί αυτή η πράξη σας να είναι πιο χρήσιμη από όλα όσα έκανα για την ωφέλεια του Δημοσίου, γιατί μπορεί να γίνει παράδειγμα προς αποφυγής στο μέλλον και η πατρίδα να μην σκοτώνει αυτούς που την ωφέλησαν», δήλωσε ο κ. Σαλμάς.

Τέλος ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι εάν πριν 20 χρόνια τα Ταμεία έκαναν αυτά που έκανε ο ίδιος 20 χρόνια μετά, «δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ» και υπεραμύνθηκε ότι επί θητείας του με αυτές τις πολιτικές το υπουργείο Υγείας βγήκε από το μνημόνιο.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ-ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στο βήμα «πολύ μίζερη η αναφορά στο όνομά μου, μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια». Διακυβεύεται ο θεσμός της δημοκρατίας και του «κράτους δικαίου» τονίζει ο κ. Βενιζέλος και μιλά για κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. «Το βαθύ κράτος στεγάζεται στη Δικαιοσύνη», «το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει». Πουθενά αλλού δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων παρά μόνο στην Ελλάδα. «Εγώ είμαι κάρφος στον οφθαλμόν σας».

Παύλος Πολάκης

«Ο Άδωνις έκανε «δώρο» 65 εκατ. στην Novartis και ήθελε να δώσει άλλα τόσα
Από το βήμα της Βουλής ο Παύλος Πολάκης περιέγραψε την υπόθεση ως ένα από τα τρία “παγόβουνα” πάνω στα οποία προσέκρουσε η χώρα και βούλιαξε. Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για ένα σκάνδαλο ύψους 85 δισ. ευρώ. “Το 30% της δημόσιας και το 30% ” της ιδιωτικής δαπάνης είναι μαύρο χρήμα. Και τολμούν κάποιοι να μιλούν για σκευωρία και να κάνουν λόγο για μηνύσεις” είπε χαρακτηριστικά. Και κάλεσε τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση να προχωρήσουν… και σ’ άλλες μηνύσεις… “Να μηνύσετε τους βουλευτές της ΝΔ που το 2011 κατέθεσαν Ερώτηση για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στον χώρο της Υγείας”τόνισε χαρακτηριστικά.

Στρεφόμενος δε προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις, της κατηγόρησε ότι δεν έκαναν καμία ενέργεια υπέρ της υπερτιμολόγησης της Novartis. Και είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η Novartis από το 2012 και μετά ήταν η πρώτη φαρμακοβιομηχανία σε δαπάνες στην Ελλάδα.