Αντιβιοτικά: Η μάχη κατά της αντίστασης έφτασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αντιπροσωπεία εκπροσώπων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων επισκέφτηκε τον ΠτΔ για τη στήριξή της ΑΕ στον αγώνα κατά της μη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών.

 

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,  τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, ανέδειξαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ευρεία αντιπροσωπεία εκπροσώπων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα, η οποία  πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας φορέων στην ΑΕ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση του φλέγοντος αυτού ζητήματος δημόσιας υγείας.

Επικεφαλής της  αντιπροσωπείας ήταν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μ-Α. Δημόπουλος, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε όλοι ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων. Μάλιστα, η συνεχώς καταγραφόμενη αύξηση της μικροβιακής αντοχής οφείλεται στην κατάχρηση των αντιμικροβιακών παραγόντων, ειδικότερα των παραγόντων ευρέος φάσματος.

Η μικροβιακή αντοχή που παρατηρείται αποτελεί μία μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι οι Επιστημονικοί Φορείς στα θέματα της Υγείας δεσμευόμαστε σήμερα να συντονίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, με συγκεκριμένα σχέδια δράσης και με στόχο η κατάσταση αυτή να αλλάξει ριζικά και γρήγορα, ενισχύοντας ουσιαστικά τη Δημόσια Υγεία και την ποιότητα ζωής των Πολιτών».

Στην παγκόσμια προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τον περιορισμό των ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά φάρμακα λοιμώξεων αναφέρθηκε Αν. Καθ. Χειρουργικής κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ:

«Δύο είναι οι κύριοι άξονες της παγκόσμιας προσπάθειας: Πρώτον, να μπει τέλος στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών τόσο από τους πολίτες, χωρίς ιατρική συνταγή, όσο και στην  κτηνοτροφία και στην ιχθυοκαλλιέργεια. Δεύτερον, να μπει φραγμός στην κατάχρηση ισχυρών αντιβιοτικών μέσα στα νοσοκομεία, ώστε  να προστατευθούν τα ελάχιστα αποτελεσματικά αντιβιοτικά, που απομένουν διαθέσιμα για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Αναφερόμενος στους λόγους της επίσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ρόζενμπεργκ είπε: «Με τη σημερινή μας επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλοι εμείς, εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου, εκπρόσωποι των ασθενών, των καταναλωτών-απλών πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και με την συμμετοχή των μελλοντικών ιατρών μας, των φοιτητών της ιατρικής, δίνουμε δημόσιο και πανηγυρικό χαρακτήρα στη δέσμευσή μας για να εργαστούμε για την υλοποίηση των αποφάσεων της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προσβλέπουμε δε στο επιστημονικό κύρος και την μεγάλη αναγνώριση και αποδοχή που απολαύει το πρόσωπο του κ. Πρόεδρου προκειμένου να προσδώσουμε στην προσπάθειά μας αυτή το μεγαλύτερο δυνατό εύρος και στήριξη»

Αντιπροσωπεία  εκπροσώπων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνδρομή της ΑΕ στον αγώνα κατά της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

Κατάλογος προσκληθέντων:

Επικεφαλής Αντιπροσωπείας

Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος , Καθηγητής Ιατρικής Σχολής , ΠρύτανηςΕθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλη αντιπροσωπείας κατ ‘ αλφαβητική σειρά

Αλευρίτου Ελένη,  Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Βατόπουλος  Αλκιβιάδης, Καθηγητής  Μικροβιολογίας, Κοσμήτορας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

Βλασταράκος Μιχαήλ , Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Γατσουνιά Κωνσταντίνα-Αλκμήνη,Hellenic Medical Student’s International Committee -HelMSIC 2017-18

Γιαμαρέλλου Ελένη,  Καθηγήτρια Παθολογίας/Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δαΐκος Γεώργιος , Επίτιμος  Καθηγητής Παθολογίας/Λοιμώξεων  Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ζαούτης Θεοκλής, ΚαθηγητήςΠαιδιατρικήςκαιΕπιδημιολογίας  Perelman School  of Medicine,University of Pennsylvania

Θεοδοσιάδης  Κυριάκος, Πρόεδρος  Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Καλαμίτσης Γεώργιος, Πρόεδρος Δ.Σ.  Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

Καντζανού Μαρία, Επ.Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής  ΕΚΠΑ

Πατούλης Γεώργιος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Ρόζενμπεργκ Θεόφιλος,Αν. Καθηγητής  Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Σαρόγλου Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας/Λοιμώξεων  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τσιόδρας  Σωτήριος, Αν. Καθηγητής  Παθολογίας/Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών