Αντιτετανικό εμβόλιο βοηθά στην αντιμετώπιση καρκίνου του εγκεφάλου!

  • Iatropedia
Μια δόση αντιτετανικού εμβολίου βοήθησε άτομα που είχαν διαγνωσθεί με γλοιοβλάστωμα, μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, να ζήσουν περισσότερο, υποστηρίζουν ερευνητές.

Αντιτετανικό εμβόλιο κατά καρκίνου στον εγκέφαλο; Πιθανότατα, υποστηρίζουν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke μετά τα αποτελέσματα που είχε πειραματική θεραπεία σε άτομα που οι γιατροί τους είχαν δώσει μερικούς μήνες ζωή κι αυτοί ξεπέρασαν τις ιατρικές προβλέψεις. Όπως επισημαίνουν στο ιατρικό περιοδικό Nature, το εμβόλιο «έθεσε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών σε ύψιστο συναγερμό» ανοίγοντας τον δρόμο στην νέα θεραπευτική μέθοδο να λειτουργήσει καλύτερα εναντίον των καρκινικών κυττάρων.

Το πρόβλημα με το γλοιοβλάστωμα είναι ότι ακόμη και αν χειρουργηθεί ο ασθενής για την αφαίρεση του καρκινικού όγκου, συνήθως επιστρέφει και σκοτώνει… Τα λιγοστά φάρμακα που υπάρχουν για την θεραπεία των όγκων αυτών, έχουν περιορισμένα αποτελέσματα και περίπου οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν εντός 15 μηνών. Η ιδέα πίσω από την προσέγγιση της ανοσοθεραπείας είναι να διεγείρουν το ανοσοποιητικό ωθώντας το να στραφεί εναντίον του εχθρού.

Η στρατηγική που ακολούθησαν οι ερευνητές ονομάζεται εμβόλιο δενδριτικού κυττάρου. Αφαιρώντας συγκεκριμένα κύτταρα αίματος από τον ασθενή, οι γιατροί τα εφοδιάζουν με έναν χημικό «στόχο» που βρέθηκε στον όγκο κι έπειτα επιστρέφουν τα κύτταρα στο σώμα του πάσχοντος όπου αυτά εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό να πολεμήσει τον καρκίνο. Οι ασθενείς στην εν λόγω μελέτη είχαν υποστεί χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Μετά την λήψη μιας συνηθισμένης δόσης εμβολίου τετάνου-διφθερίτιδας, τους έγιναν ενέσεις με τα δικά τους κύτταρα.

Τέσσερεις ασθενείς έζησαν για πάνω από δύο χρόνια, ένας σχεδόν πέντε, ένας άλλος έξι και η 68χρονη Σάντυ Χιλμπερν μετρά ήδη εννέα χρόνια και συνεχίζει. Όταν διεγνώσθη με γλοιοβλάστωμα το 2006 οι γιατροί της είχαν δώσει δύο με τρείς μήνες ζωής. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζων Σάμπσον χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα υποσχόμενα, ωστόσο σημειώνει ότι η εν λόγω μελέτη ήταν μικρής κλίμακας και ότι θα απαιτηθούν ευρύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η προσέγγισή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακάλυψη: βρέθηκε γονίδιο που μπλοκάρει τον καρκίνο στο πάγκρεας

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορούν να ξεπεραστούν